Vorige

Hermannshof in Weinheim krijgt andere opzet

Beeld
René Faas

De Hermannshof in Weinheim (Duitsland) krijgt een andere opzet. De tuin blijft voor iedereen gratis toegankelijk, maar verliest de wetenschappelijke inbreng van professor Cassian Schmidt. Dit meldt het tijdschrift Gartenpraxis van juli 2023.

De Schau- und Sichtungsgarten Hermannshof werd bijna 25 jaar geleid door Schmidt en stond nationaal en internationaal hoog aangeschreven. In de bij Frankfurt gelegen showtuin werden onder leiding van Schmidt nieuwe typen tuinen aangelegd die inspeelden op het veranderende klimaat. Zo verzamelde hij een grote collectie steppeplanten die in deze tuin hun eigen ruimte kregen. Hiermee werd de basis gelegd voor de inmiddels zeer veel toegepaste prairiebeplantingen.

Nieuw sortiment

Daarnaast kweekte Schmidt in de test- en kweektuin nieuw sortiment op, dat zijn weg vond naar de telers en handelaren. Dit betreft onder meer Achillea filipendula ‘Bishek Gold’, Nepeta ‘Weinheim Blue’ en Nasella tenuissima ‘Chisos’.

De Hermannshof wordt grotendeels gefinancierd door de Weinheimse firma Freudenberg, die in 1980 besloot om de tuin rond hun familiebezit als bezoeks- en onderzoekstuin in te richten. Professor Urs Walser legde de basis voor dit nieuwe initiatief en in 1998 nam Schmidt het stokje over.

Naar nu pas bekend is geworden, is afgelopen voorjaar door Freudenberg aan Schimdt gemeld dat hij vrijgesteld werd van zijn werk en een verbod kreeg om de Hermannshof nog te betreden. Schmidt zou dit jaar zijn 25-jarig jubileum vieren.

Bloemetjespark

De firma Freudenberg deelt mee dat het park blijft bestaan, maar dat het de wetenschappelijke kant ervan terugdringt. Bezoekers blijven welkom en rondleidingen blijven mogelijk. Duitse betrokkenen uit de vasteplantenwereld hebben weinig vertrouwen in deze ingrijpende koerswijziging.

Zo stelt dr. Folko Kullman, voorzitter van de Gesellschaft der Staudenfreunde (GdS), dat de Hermannshof een belangrijk centrum was van de toepassing van vaste planten, waar ook internationaal naar werd gekeken. „Een bloemetjespark met gazons heeft die uitstraling niet, zeker niet in een gebied dat in de toekomst met hittegolven en droogteperiodes te maken gaat krijgen.”

Ook Jonas Reif, hoogleraar voor toepassing van planten en vegetatieconcepten, betreurt de gang van zaken. „De Hermannshof was een plek van kennis en vorming. Studenten en stagiaires deden hier hun kennis op en een heel aantal van hen zijn excellente toepassers van vaste planten geworden.”

Cassian Schmidt onthoudt zich van commentaar, omdat de arbeidsrechtelijke procedure nog niet is afgerond.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster