Vorige

’Sierteelt’

Tekst
Beeld
Ron Barendse

’Toekomstbestendige sierteelt’. ‘Handvatten hoe je sier­teelt­bedrijf in te richten.’ ‘We verdienen als sierteelt heel veel geld voor de BV Nederland.’ ‘De toekomst van de sierteelt in Nederland staat op het spel.’

Ik lees het en het wringt. Deze uitspraken zijn gedaan door onder andere Rabobank en de directeur van Flora­Holland. En weet je waar het wringt? Bij het woordje sier.

Want ‘het is maar voor de sier.’  En dat is niet waar! We doen het niet voor de sier! We doen het voor geluk!  Bloemen brengen welbehagen, brengen sfeer in huis, zorgen voor kleur, zorgen voor complimenten! ‘Oh, wat een mooie bloemen!’ Ze zorgen voor gesprekstof anders dan het weer. Bloemen en planten brengen troost op kerkhoven, brengen luxe op terrassen en ontspanning in de winkelstraat.

Een bosje bloemen bij een huldiging is het perfecte cadeau! De mooiste bloem hoort bij de beste prestatie. Het zou er toch raar uitzien als Suzanne Schulting met een reep chocolade of een fles wijn op het podium zou staan toch?

Maar door ook tuinplanten onder sierteelt te laten vallen doen we onszelf tekort. Tuinen zijn er om ons territorium af te bakenen, om ons eigen rustpuntje te creëren in deze veel te stressvolle wereld. Om een tegenhanger te vormen aan burn-outs. Zorgen voor aankleding van terrasjes en balkons waar gezeten en gepraat kan worden over het leven en vooral over het goede ervan. Want geloof mij, je praat positiever over wat er gebeurt in je leven als er veel groen om je heen is.

Dus, lieve topmannen in de sector, zolang wij blijven praten over sierteelt doen we onszelf dik tekort. We doen het niet maar voor de sier. We doen het voor een mooiere en leefbare wereld, dus stop met sierteelt, het dekt de lading al lang niet meer.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster