Vorige

Sierteelticoon André Mulder overleden

Beeld
Arjen Vos/AalsmeerVandaag

In zijn woonplaats Aalsmeer is op 12 december André Mulder (82) overleden. Hij was de eerste directeur van destijds de VBA (Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer, nu Royal FloraHolland Aalsmeer). ‘André Mulder was een meester in het overbruggen van tegenstellingen, juist door ze in stand te houden’ typeert een voormalige veilingbestuurder. ‘En met zijn oprechte charisma heeft hij Aalsmeer als wereldspeler in de bloemensector op de kaart gezet. Dat is ook voor de ontwikkeling van de Nederlandse sierteeltsector enorm belangrijk geweest. Hij was voor zijn tijd zeer innovatief en heeft talrijke initiatieven genomen die nog altijd van betekenis zijn’. Productkennis, gevoel voor marktontwikkelingen en een visie op de toekomst van de bloemen- en plantenbranche kenmerken hem.   

Mulder (Loenen, 1941) studeerde in 1962 af aan de Rijks Hogere Tuinbouw School in Utrecht. Onder meer voor de Noord-Hollandse zaad- en veredelingsindustrie werd hij gedetacheerd in Frankrijk. In 1964 begon hij als medewerker bij de coöperatieve veiling ‘Bloemenlust’ in Aalsmeer, waar hij in 1967 waarnemend directeur werd. ‘In onze veilingcoöperatie zit een ingebakken conflict: kwekers willen de hoogste prijs en kopers juist de laagste. Om dat te managen en beide partijen kansen te bieden om te groeien, dat is onze uitdaging’ zei hij tegen mij toen we begin jaren tachtig van de vorige eeuw kennis maakten.

Innovatief

Zijn innovativiteit bleek al snel na zijn aantreden met zijn introductie van de ‘huiskamergesprekken’ met leden van de coöperatie. Doel hiervan was een fusie tot stand te brengen met de andere Aalsmeerse veiling CAV (Centrale Aalsmeerse Veiling). Dat was voor die tijd een baanbrekend idee, dat uiteindelijk resulteerde in 1972 in de VBA aan de Legmeerdijk. Dat was toen het grootste handelsgebouw ter wereld. De VBA werd meteen op afstand de grootste van de toen veertien bloemenveilingen in Nederland. Mulder trad samen met C.P. Eveleens toe tot de directie.

Vernieuwingen die mede aan Mulder kunnen worden toegeschreven zijn de introductie van houdbaarheidsmiddelen voor bloemen, vanuit zijn focus op kwaliteit, en de promotie voor het Aalsmeerse veilingwezen én voor bloemen en planten, via catalogi, films, fotografie, boeken, tentoonstellingen en toerisme: tot jaarlijks ruim 200.000 bezoekers aan de veiling. Hij werd geprezen om zijn sterke persoonlijke communicatieve vaardigheden en zijn overtuigingskracht. Al ver voordat het in andere organisaties gewoon werd maakte hij zich sterk voor een eigentijds personeelsbeleid, waarin opleidingen en het bieden van kansen een prominentere rol kregen.

Initiatieven

Mulder nam vele initiatieven om de groei van ‘zijn’ VBA te faciliteren. Zoals het -niet door de handel gewaardeerde- plan om de Amerikaanse markt voor bloemen uit Nederland op gang te krijgen. Dat lukte mede dankzij Mulder wel voor Japan. Hij stond aan de basis van vele logistieke verbeteringen. Hij bracht de marktplaats VBA toegankelijk voor kwekers uit heel Nederland door collectief vervoer te stimuleren. Mulder was een waar pleitbezorger voor het veilen van bloemen uit het buitenland, omdat daardoor de functie van de veilingcoöperatie en de leden/kwekers werd versterkt. Van vooral een veiling voor lokale Aalsmeerse producten werd de VBA eerst een nationale en vanaf de jaren zeventig zelfs een internationale marktplaats. In de talloze discussies daarover toonde hij zijn bekende overtuigingskracht. Naast snijbloemen en potplanten voorzag hij ook dat boomkwekerijproducten een interessante toevoeging aan het assortiment zouden zijn. Aanvullend aan het verhandelen via de klok wist hij ook het BB (bemiddelingsbureau) van de grond te krijgen. Hij gaf ruim baan aan de doorontwikkeling van de op de VBA gevestigde cash & carry en dat werd landelijk nagevolgd.

Waardering van voor- en tegenstanders

De kunstkenner en -liefhebber Mulder had een oog voor de maatschappelijke rol voor de VBA, als grootste onderneming van Aalsmeer. Net als de voorgangers Bloemenlust en CAV werd de VBA ook een passende locatie voor andere activiteiten (van corso’s en koorrepetities tot zelfs wielerrondes). En in de lokale gemeenschap was hij met zijn mensenkennis, bindend vermogen en vooruitziende visie in verschillende besturen en organisaties actief.     

Bij zijn afscheid van de VBA in 1997, na 33 leidinggevende jaren, bleek dat hij door ‘vriend als vijand’ werd gewaardeerd. Hij was er zich altijd van bewust dat hij het in zijn functie als directeur nooit voor alle partijen optimaal naar de zin kon maken. Charmant hield hij tegenstellingen in stand om zijn rol als bemiddelaar namens zijn VBA optimaal te kunnen vervullen. Hij werd bij dat informele afscheid, ook in zijn typisch Mulderiaanse stijl, benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ereburger van Aalsmeer.

De dankdienst voor zijn leven vindt plaats op donderdag 21 december van 11.00-12.00 uur in de Open Hof Kerk in Aalsmeer (Ophelialaan 247), met aansluitend condoleren tot 13.30 uur.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster