Vorige

Sjaak van der Tak stopt als voorzitter van LTO Nederland

Beeld
Peter van Leth

Sjaak van der Tak opteert niet voor een tweede benoemingsperiode als voorzitter van LTO
Nederland. Bij de afronding van zijn huidige bestuurstermijn, op 31 december, legt hij zijn werkzaamheden voor LTO neer.

Van der Tak: „De afgelopen drie jaar heb ik het gewaardeerd om vanuit deze rol van betekenis te zijn voor de Nederlandse landbouw, in binnen- en buitenland. Het was een eer om drie jaar lang een gezicht en een stem te mogen geven aan onze boeren en tuinders. Om namens hen oplossingen aan te dragen, akkoorden te sluiten of af te wijzen, compromissen te zoeken en soms een vuist te
maken, in het complexe veld waarin de agrarische sector zich bevindt. En om vanuit deze positie bij te dragen aan de transitieopgaven die de landbouw voor zich heeft.”

„Zo’n opdracht kun je alleen waarmaken als je je daar honderd procent voor inzet. Maar daardoor legde het ook een groot beslag, op mezelf en op mijn gezin en familie. Nu ik 67 ben geworden, heb ik het besluit genomen om een stap terug te zetten. Ook vanwege het feit dat er in politiek Den Haag de komende maanden veel zal veranderen. Het is effectiever en wenselijker als een nieuwe voorzitter die verandering vanaf het begin mee kan maken. De agrarische sector houdt mijn warme hart en betrokkenheid, maar vanaf januari niet langer vanuit deze positie.”

Het bestuur van LTO Nederland kijkt met grote waardering terug op Van der Taks termijn
als landelijk voorzitter. LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins benoemt vooral Sjaaks tomeloze
inzet voor de LTO-vereniging: „Sjaak was een voorzitter ván en vóór de LTO-leden.”

ZLTO-voorzitter Wim Bens: „Dat LTO in het maatschappelijke krachtenveld altijd als één blok heeft geopereerd, is in hoge mate te danken aan Sjaaks verbindende kwaliteiten. Kijk naar het Landbouwakkoord: Sjaak heeft zich met hart en ziel ingespannen om dat tot een succes te maken. En toen we moesten concluderen dat het akkoord niet genoeg perspectief bood voor boeren en tuinders, heeft Sjaak daar met rechte rug de consequentie aan verbonden dat LTO dit akkoord niet kon accepteren. Als bestuur zijn we Sjaak dankbaar voor hoe hij dat complexe en veeleisende
traject heeft aangepakt.”

’Het was een eer!’

Medio december organiseert het LTO-bestuur een afscheidsreceptie voor Van der Tak. Van der Tak: „Los daarvan hoop ik in de komende weken nog veel leden en afdelingen te ontmoeten, om ook persoonlijk afscheid te nemen. En als er afdelingen zijn die me daarvoor uit willen nodigen, hoor ik dat graag en dan proberen we dat in te plannen.”

Van der Tak vervolgt: „Vanaf dag één heb ik me vereerd gevoeld om me in te mogen zetten voor onze boeren en tuinders. Voor onze producenten van gezond en betaalbaar voedsel, producenten van bomen, bloemen, bollen en vaste planten van topkwaliteit, en de beheerders van ons prachtige Nederlandse landschap.”

„De sector wordt voor een grote transitie geplaatst en de komende jaren zal er veel veranderen. Ik ben er diep van overtuigd dat het in het belang is van elke agrariër in Nederland dat LTO op kan komen voor onze boeren en tuinders. De voorbije jaren heb ik daar op mijn manier een bijdrage
aan geleverd. Ik dank de leden voor het in mij gestelde vertrouwen, de werkorganisaties
voor de deskundigheid en betrokkenheid, en het bestuur voor de collegiale samenwerking.
Het was een eer en een genoegen!”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster