Vorige

Staatsbosbeheer: ‘Nieuwe bosaanplant verloopt niet snel genoeg’

Beeld
Shutterstock

Het seizoen om nieuwe bomen te planten, start weer bijna. In de Nationale Bossenstrategie is in 2020 bepaald dat Nederland in 2030 37.000 ha extra bos heeft. Staatsbosbeheer neemt hiervan 5.000 hectare voor zijn rekening, maar stelt ook dat de aanplant nog niet snel genoeg verloopt. ‘De vergunningentrajecten gaan bijvoorbeeld helaas erg traag.

Afhankelijk van het weer – het mag niet te warm, maar ook niet te koud zijn – loopt het plantseizoen ongeveer van november tot en met maart. In het plantseizoen 2019/2020 is er op gronden van Staatsbosbeheer 83 ha bos bij gekomen, in 2020/2021 ging het om 192 ha, in 2021/2022 was het 218 ha.

Ambitieus

Harrie Hekhuis, programmadirecteur Bos & Klimaat bij Staatsbosbeheer, vertelt op de site van Staatsbosbeheer dat dat flink wat nieuw bos is, maar het nog niet zo hard gaat als gewenst. „De vergunningentrajecten gaan bijvoorbeeld helaas erg traag.” Hij is wel hoopvol dat het gaat lukken. „Komend plantseizoen zal er zo’n 300 ha nieuw bos bij komen op gronden van Staatsbosbeheer. En er is in ieder geval plek genoeg.”

Over de uitvoering van de doelen binnen de Bossenstrategie zegt Hekhuis: „Op de eerste plaats is die 5.000 ha ook echt een ambitieus plan, en op de tweede plaats lopen de benodigde procedures erg traag. Dat is iets wat we moeten omzetten in uitvoering.”

Zo is Staatsbosbeheer mede bezig met bosaanplant op grasweides in zijn gebieden, maar ook hier zitten soms praktische haken en ogen aan. „De voorstellen die we doen moeten lange complexe procedures doorlopen voordat we daadwerkelijk aan de slag kunnen”, zegt Hekhuis. „Iedere verandering moet door de gemeente getoetst worden, ook als dat onze eigen gebieden betreft.”

Lijst uitgangsmateriaal

Naast de 5.000 hectare nieuw bos in eigen gebied, is Staatsbosbeheer uiteraard ook betrokken bij nieuw bos in nieuwe natuurgebieden. Zo werkt Staatsbosbeheer samen met lokale overheden en nationale instanties als Prorail en het Rijksvastgoedbedrijf om nieuwe aanplant te realiseren.

Staatsbosbeheer Zaad en Plantsoen stelt recentelijk daarnaast een lijst beschikbaar van de bijna zeventig soorten waarvan bosbouwkundig of autochtoon uitgangsmateriaal beschikbaar is, of later dit jaar beschikbaar komt. Dit is deels afkomstig uit eigen opstanden en genenbanken van Staatsbosbeheer, en deels uit andere opstanden die in de Rassenlijst Bomen zijn opgenomen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster