Vorige

Staghouwer: ‘Onderhandelingen derogatie nog niet voorbij’

Tekst
Beeld
Provincie Groningen

De onderhandelingen met de Europese Commissie (EC) over de mestderogatie zijn nog niet beklonken, stelt minister Staghouwer van LNV. De ChristenUnie-politicus reageert daarmee op berichtgeving van de NOS dat het verlies van de derogatie op maandag 11 juli officieel zou worden aangekondigd.

Verdere inhoudelijke reactie wil Staghouwer niet geven. Wel heeft hij laten weten op donderdag 7 juli persoonlijk met de Europese landbouwcommissaris Wojiechowski te hebben gesproken. Het gesprek met de Poolse conservatief ging over de Nederlandse agrarische sector, meer wil Staghouwer hier niet over kwijt.

Update Tweede Kamer

Een woordvoerder van de minister laat ook weten dat de gesprekken in Brussel nog gaande zijn, en stelt niet te weten van de geplande aankondiging op 11 juli die door NOS wordt vermeld. „De minister streeft ernaar de Tweede Kamer volgende week een update van de gesprekken te geven”, laat de woordvoerder weten aan De Boomkwekerij.

Reactie LTO Nederland

De berichtgeving dat het intrekken van de derogatie al zeker zou zijn, komt voor de agrarische sector als geheel bovenop de al spelende stikstofcrisis en, minder prominent in het nieuws, het achterblijven bij de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water.

LTO Nederland publiceerde kort na verschijnen van het NOS-bericht een reactie hierop. „Verlies van derogatie is een zwart scenario voor kringlooplandbouw”, laat LTO onder meer weten.

„Het betekent dat van de totale benodigde bodembemesting een kleiner deel uit vruchtbare dierlijke mest mag komen, en dus een grotere afhankelijkheid van kunstmest. (…) Als het ministerie van LNV nog enig toekomstperspectief wil bieden dan moet derogatie echt geregeld worden in Brussel.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster