Vorige

Staghouwer treedt af als LNV-minister

Tekst
Beeld
Provincie Groningen

Henk Staghouwer is maandagavond afgetreden als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In een korte persconferentie, die live in het RTL Nieuws werd uitgezonden, liet hij weten niet voldoende vertrouwen te ervaren bij de aanpak van het stikstofprobleem.

Staghouwer (ChristenUnie) kwam in juni onder vuur te liggen toen het perspectief voor de boerensector dat hij bij het stikstofbeleid presenteerde, als te min werd ervaren. Op de toezegging om voor Prinsjesdag een hernieuwd perspectief te schetsen, kwam hij maandag terug door te stellen eerst op de eindpresentatie van gespreksleider Johan Remkes te wachten.

Derogatie

Daarnaast liet hij maandag ook aan de beide Kamers weten dat de mestderogatie voor Nederlandse veehouders definitief zou komen te vervallen, zij het niet direct op 1 januari, maar met gefaseerde afbouw tot 2026.

‘Niet de juiste persoon’

“Ik heb mij de vraag gesteld of ik de juiste persoon ben om leiding te geven aan de opgaven die er liggen”, zei Staghouwer maandagavond, in een statement dat live op tv werd uitgezonden. „Ik ben afgelopen weekend tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben,” liet hij weten, waarna hij zonder vragen te beantwoorden wegliep.

Schouten neemt waar

Staghouwer is ruim zeven maanden na aantreden de eerste bewindspersoon uit kabinet-Rutte IV die voortijdig de ministersploeg verlaat. Zijn partijgenote Carola Schouten neemt de ministerspost voorlopig waar. Zij is al minister voor Armoedebeleid en was Staghouwers voorganger op LNV in kabinet-Rutte III.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster