Vorige

Startup verwerkt grasmaaisel, riet en houtsnippers tot isolatiemateriaal

Beeld
Natuurmonumenten

Startup FC-i (First Circular Insulation) maakt vanaf eind juni op basis van reststromen uit bos- en natuurbeheer van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten 100% natuurlijk isolatiemateriaal. Dit gebeurt met mycelium; deze schimmels worden bij de innovatieve productielijn in Veenoord continu in een reactorvat gekweekt.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer willen met de nieuwe techniek een nieuwe, hoogwaardige en duurzame toepassing voor hun reststromen zoals gemaaid gras, riet en houtsnippers promoten. Deze natuurlijke materialen worden volgens een specifiek recept gemengd met mycelium en afgevuld in mallen. Het mengsel wordt daarna in een ruimte gelijmd.

Vervolgens verbindt het mycelium de substraten tot een geheel, waarna op een andere productielijn de schimmels worden ‘afgedood’. Ten slotte worden de nieuwgevormde harde isolatieplaten gedroogd en zijn ze klaar voor gebruik.

Alternatief

De 100% circulaire platen zijn een alternatief voor niet-duurzaam isolatiemateriaal, zoals PUR, PIR, EPS en steenwol, en zijn geschikt als dakisolatie. Bij het einde van de levensduur van een dak kan het bovendien geretourneerd worden voor hergebruik.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster