Vorige

Steeds vaker groenblauwe schoolpleinen in Utrecht

Beeld
Provincie Utrecht

In de provincie Utrecht zijn er steeds meer basisscholen die ervoor kiezen hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Het vergroenen van de schoolpleinen is volgens de provincie een belangrijke stap om regio Utrecht aan te passen aan weer extremen, als gevolg van het veranderende klimaat.

Basisschool De Wilgenhoek in Leerdam is één van de drie pilotlocaties die door provincie Utrecht en IVN Natuureducatie geholpen is met het groenblauw maken van hun schoolplein. Volgens de provincie is het schoolplein nu klimaatadaptief ingericht en zorgt het voor verbinding met de natuur. Daarnaast verandert het plein het speelgedrag van kinderen en heeft het een educatieve functie gekregen.

Provincie Utrecht zet zich in voor steeds meer groenblauwe schoolpleinen. (Bron: Provincie Utrecht)

Leerzaam schoolplein

Als het aan de provincie ligt worden er de komende tijd veel meer schoolpleinen groener gemaakt. Gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur en Landbouw): „Door de klimaatverandering zien we dat de zomers warmer worden en de regenbuien steeds heviger. Maar kinderen moeten in de zomer natuurlijk wel lekker buiten kunnen spelen. Een groenblauw schoolplein zorgt niet alleen voor schaduw, maar zorgt ook voor afvoer van overtollig regenwater. Fijn voor kinderen én fijn voor de omgeving! Daarbij leren kinderen op zo’n schoolplein ook nog eens heel veel over de natuur.” 

Servicepunt

De provincie Utrecht zet zich in om scholen te helpen bij het ontwikkelen van groenblauwe schoolpleinen. Hiervoor hebben ze een servicepunt opgericht in de vorm van een website. Op deze website is onder andere informatie te vinden over financieringsmogelijkheden en over de benodigdheden voor de inrichting van een groenblauw schoolplein. Daarnaast worden er regelmatig tips gedeeld om goed voorbereid van start te gaan.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster