Vorige

Stichting Steenbreek introduceert Steenbreek Atlas voor gemeenten

Beeld
Stichting Steenbreek

Gemeenten die aangesloten zijn bij Stichting Steenbreek kunnen beschikken over de Steenbreek Atlas. Dit is een interactief dashboard met 2D-kaarten over de mate van verstening van tuinen en de openbare ruimte.

De digitale atlas is ontwikkeld door Cobra Groeninzicht. Zij zijn een adviesbureau dat werkzaam is in de groene leefomgeving. Een paar jaar eerder maakte het bureau voor Stichting Steenbreek infographics waarop te zien is in hoeverre gebieden, wijken, buurten en straten zijn versteend. Nu heeft Cobra Groeninzicht nieuwe kaarten ontworpen, waarbij de versteningsgraad in private tuinen en openbaar gebied meer in de context wordt geplaatst. Ook is er een extra laag toegevoegd waarmee het toekomstperspectief inzichtelijk gemaakt wordt. Hiervoor is gebruik gemaakt van rapporten over klimaatverandering van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Problemen en kansen

Volgens Joost Verhagen, directeur van Cobra Groeninzicht, zijn de kaarten nuttig voor de politiek, beleidsmakers en bewoners omdat het zowel de problemen als de kansen in kaart brengt. „Voor gemeenten is het belangrijk dat zij inzicht krijgen in de omvang van de problemen op het gebied van verstening en dat brengt de Steenbreek Atlas in beeld. Daarmee heb je als beleidsmakers en beheerders ook gelijk de ‘kansgebieden’ in beeld.”

De Steenbreek Atlas werkt met een dashboard, maar daarnaast is er ter ondersteuning een 3D-component. „Voor niet-geoefende kaartlezers is het vaak lastig om de informatie te interpreteren. Met de 3D-mogelijkheid kijk je niet óp een kaart met informatie, maar maak je onderdeel uit van de omgeving en zie je op straatniveau de verstening. Hierdoor kunnen mensen waarschijnlijk sneller hun omgeving en de problemen herkennen”, zegt Verhagen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster