Vorige

THEMA PLATFORMGROEN: Stinzenplanten mogen zich in toenemende belangstelling verheugen

Beeld
Miranda Vrolijk

Al een aantal jaren groeit de populariteit van stinzenplanten. Werden deze planten vroeger nog beschouwd als floravervalsing, nu worden ze gezien als cultureel erfgoed. Daarbij zijn stinzenplanten de eerst bloeiende bijenplanten in het seizoen. Op PlatformGroen vindt u diverse achtergrondartikelen over deze kleurrijke aankondigers van het voorjaar.

Winterakoniet

Als echte stinzenplant is de winterakoniet een makkelijke klant die zich jarenlang kan blijven uitbreiden en die als groot voordeel heeft dat hij bloeit wanneer het nog echt winter is. Daarvoor heeft hij wel de juiste omstandigheden nodig: een voldoende vochtige, voedzame grond met het liefst een beetje schaduw. 

Lees het artikel ‘Winterakoniet’.

Slimme ontwerper kiest voor sneeuwroem

Sneeuwroem is een bolgewas dat bij het grote publiek wat minder bekend is dan sneeuwklokje, krokus, narcis en tulp, maar daarom is het nog niet minder waardevol. Chionodoxa is een uiterst bruikbare plant; goedkoop, hij breidt gemakkelijk uit en bloeit in het vroege voorjaar wel een maand lang.

Lees het artikel ‘Slimme ontwerper kiest voor sneeuwroem’.

Paradijs voor stinzenplanten

Landgoederen zijn traditioneel de plek waar de meeste stinzenplanten gevonden worden.  Landgoed Te Werve, gelegen midden in de gemeente Rijswijk, heeft een ongekende rijkdom aan planten, waaronder ook diverse stinzenplanten. Deze vaak niet-inheemse planten zijn daar enkele honderden jaren geleden naartoe gebracht. ,,Maar ook nog in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn hier veel stinzenplanten aangeplant. We haalden ze toen overal vandaan, bijvoorbeeld uit de Tenellaplas in Rockanje en het Haagse Bos”, legt voormalig tuinbaas Kees Kort uit.

Lees het artikel ‘Paradijs voor stinzenplanten’.

Stinze Stiens in bloei

In de tuin van Stinze Stiens in Friesland hebben Trudy en Willem van Riemsdijk de bollen die in de grond verborgen lagen, een handje geholpen. Door de bodemstructuur te verbeteren en de grond te verarmen. Nu floreren weer vele stinzenplanten, waaronder bonte krokussen, in de tuin die ooit door Gerrit Vlaskamp in 1868 is ontworpen, maar later in verval raakte.

Lees het artikel ‘Stinze Stiens in bloei’.

Stinzenplanten anders

Stinzenplanten en het historisch groen worden vaak in een adem genoemd. Het is belangrijk om deze getuigen van tuinmanskunst uit het verleden in hun historische context te bewaren. Maar waarom zouden we ons er niet door laten inspireren tot nieuwe toepassingen?

Lees het artikel ‘Stinzenplanten anders’.

Meer artikelen

Kijk voor meer artikelen op PlatformGroen over stinzenplanten onder andere bij de categorie ‘Sortiment’ onder ‘Bollen en knollen’. Of vind artikelen via de zoekfunctie met het trefwoord ‘stinzenplanten’. Voor abonnees van Tuin en Landschap is de toegang tot PlatformGroen gratis. Als u geen inlogcode hebt, neem dan contact op met de abonnementenservice via abonnementen@hortipoint.nl.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster