Vorige

Storm Eunice the day after: schade opnemen en opruimen

Tekst

De dag nadat storm Eunice over Nederland trok, is her en der het geluid van kettingzagen te horen. Overal worden omgevallen bomen en uitgebroken takken verwijderd. Zwaar getroffen werd Amsterdam waar drie doden te betreuren waren door omgevallen bomen.

De gemeente Amsterdam denkt het nog dagen tot zelfs weken gaat duren duren voordat alle schade door storm Eunice is opgeruimd. „Blijf opletten buiten, veel takken zitten los en kunnen nog vallen. We zijn hard aan het werk om alles op te ruimen. De prioriteit ligt bij gevaarlijke situaties,” meldt de gemeente op haar website.

Parken blijven dicht

Parken blijven voorlopig gesloten in de hoofdstad. Het Vondelpark, Wetheimpark, Amstelpark en Erasmuspark werden vrijdag al uit voorzorg gesloten. Daarnaast roept de gemeente bewoners op om niet naar het Amsterdamse Bos te komen. „De storm heeft ook in het Bos flink huisgehouden. De komende dagen maken we het Bos weer veilig voor iedereen. Tot die tijd is het dringende advies om niet naar het Amsterdamse Bos te komen.”

In natuurgebieden en bossen zijn werkzaamheden aan de gang om alle schade op te ruimen. Het advies is om dit weekend niet het bos in te gaan. (Foto: Shutterstock)

Begraafplaatsen gesloten

In Rotterdam zijn gemeentelijke begraafplaatsen zaterdag en zondag afgesloten voor bezoekers, vanwege mogelijk gevaarlijke situaties door vallend hout of bomen die door de storm instabiel zijn geworden. De komende dagen wordt eventuele stormschade aan monumenten geïnventariseerd. 

Stadsbeheer Rotterdam sloot in de loop van de vrijdagmiddag alle toegangswegen naar het Kralingse bos al af. Ook zaterdag is het Kralingse Bos nog gesloten vanwege vallend hout en het risico op omvallende bomen.

Niet naar het bos

Ook Staatsbosbeheer adviseert het publiek om daags na de storm niet de bossen in te trekken. „Vrijdag raasde storm Eunice over ons land, met als gevolg veel omgewaaide bomen. Staatsbosbeheer adviseert daarom deze week het bos te mijden. Er zijn werkzaamheden en de kans op takbreuken is groot.” Het vrijmaken van wegen en paden duurt op sommige plekken nog 1 tot 2 weken

Volgens Staatsbosbeheer valt de schade in de bossen mee. „Er zijn aardig wat bomen omgewaaid, maar geen grote vlakken. Het bos is beter bestand tegen stormen dan enkele decennia geleden. Dit is het gevolg van bosbeheer waarbij we streven naar meer variatie in leeftijd en soorten bomen.”

Niet alleen was er veel schade aan bomen door de diverse stormen, ook waaiden veel schuttingen om door de harde wind. (Foto: Ralph Mens)

Storm Franklin

Hoveniers en boomverzorgers maken deze dagen overuren met het opruimen van gevelde bomen. Zo waren boomverzorgers op zondag nog bezig met het afvoeren van bomen die door storm Eunice zijn omgewaaid of op scherp stonden, terwijl storm Franklin zich alweer aandiende.

Het KNMI kondigde voor zondagavond code oranje af in de provincies Zeeland, Zuid- en Noord-Holland. De derde storm binnen een week zorgde her en der alweer voor schade in de vorm van omgewaaide bomen tegen huizen en op spoorrails die juist vrij waren gemaakt.

Stormen kort na elkaar komen vaker voor en worden tweelingstormen genoemd. In dit geval was er zelfs sprake van een drielingstorm – Dudley op woensdag, Eunice op vrijdag en Franklin op zondag – de laatste keer dat dit gebeurde is bijna honderd jaar geleden: in 1928. Volgens het KNMI was Eunice een van de drie zwaarste stormen van de afgelopen 50 jaar.

Bericht van Dolmans Landscaping Group op Linkedin. Veel groenbedrijven hebben de afgelopen dagen overuren gemaakt om alle stormschade op te ruimen.

Bomen in Keukenhof geveld

Ook in Keukenhof zijn meerdere bomen door de storm geveld, waaronder enkele forse exemplaren. Nu de wind is gaan liggen, kunnen de bomen worden verwijderd. De schade is echter beperkt, zodat de perken nog voor de opening van het park op 24 maart door de tuinmannen kunnen worden opgeknapt.

Ook in Keukenhof zijn diverse bomen geveld door de stormen van afgelopen week. (Foto: Keukenhof)

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster