Vorige

Stormschade bij boomkwekers

Tekst

Diverse boomkwekers werden de afgelopen dagen geconfronteerd met stormschade. Op meerdere plaatsen liepen foliekassen onherstelbare schade op.

Bij vaste plantenkweker Johan Eveleens in Wijk en Aalburg bleef van 1.400 m2 kas door de storm weinig over. De kas bestond uit gevels van glas, met een cabriolet-dek van folie. Eveleens had in aanloop naar de storm het folie op het dek opengetrokken en in de nok vastgezet. „Zo doe ik dat al 25 jaar, en de kas heeft alle stormen overleefd.”

Dit keer ging het helemaal mis. Bijna alle ruiten in de gevel sneuvelden en de kasconstructie is grotendeels verwrongen. „Ik weet niet hoe hard het hier heeft gewaaid, maar waarschijnlijk harder dan ooit.”

Niet verzekerd

De kas is niet verzekerd. „Ik heb ooit een verzekering gehad, maar die kostte zo’n €6.000,- per jaar. Toen ik een keer €12.000,- schade had kreeg ik €2000,- vergoed. Toen ben ik met de verzekering gestopt.”

In de kas staan vaste planten die volgens Eveleens nog wel voor 70% zijn te redden. De kweker verwacht de komende twee weken bezig te zijn om de beschadigde kas boven de planten weg te halen. „Een ramp is het”, aldus Eveleens.

Bij vaste plantenkweker Johan Eveleens in Wijk en Aalburg bleef van 1.400 m2 kas door de storm weinig over. (Foto: Johan Eveleens)

Foliekas tegen de vlakte

Ook bij een Belgische kweker liep een kas grote schade op. Zo’n 0,5 ha foliekas ging door de storm tegen de vlakte. Op foto’s is te zien dat niet veel meer overbleef dan een verwrongen staalconstructie. De kas stond voor driekwart vol met diverse heesters in pot. De kweker, die zijn naam liever niet vermeld ziet, denkt dat de schade aan de planten meevalt.

Vandaag (dinsdag 22 februari, red.) zijn experts van Hagelunie bezig om op het bedrijf de schade op te nemen. Het folie is volgens de kweker niet verzekerd, maar de kasconstructie wel. Naast de 0,5 ha kas die als verloren moet worden beschouwd, staat een kas van 0,5 ha die de storm beter heeft doorstaan. Maar daarvan moet volgens de kweker nog wel worden beoordeeld of de constructie niet te veel verbogen is.

375 schademeldingen aan kassen

Interpolis heeft in de afgelopen dagen vanuit de glastuinbouw 375 meldingen ontvangen over stormschade. De omvang van de schade varieert sterk. Enkele bedrijven meldden meer dan 500 kapotte ramen. De grootste schades lijken zich te concentreren rond Middenmeer in Noord-Holland, waar diverse grote glasgroentebedrijven zijn gevestigd.

Tot maandagochtend 11 uur werden bij Interpolis 1.100 agrarische schades gemeld. In de landbouw gaat het vooral om kapotgewaaide daken, lichtkoepels en mestsilo’s.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster