Studenten van Aeres MBO Velp hebben in Rheden zes tuinen opgeleverd die een ‘Steenbreek-metamorfose’ hebben ondergaan. Doel is om de tuinen te vergroenen, de biodiversiteit te verbeteren en een goed voorbeeld te geven aan de buurt.
Voor het vierde haar op rij werk de Velpse school mee aan Operatie Steenbreek van de gemeente Rheden. In oktober vorig jaar ontwierpen hoveniersstudenten van niveau 4 in overleg met de bewoners een aantrekkelijke, groene en klimaatbestendige voortuin.
Docent en begeleider Jack van Wijk: „Mooi om te zien dat de teams zo goed samengewerkt hebben en ook aan het einde in elkaars tuinen bijsprongen om zo allemaal gelijk klaar te zijn, zodat het vandaag opgeleverd kon worden. We leren ze tijdens de opleiding dat de leefomgeving en duurzaamheid een heel belangrijk onderdeel is van het hovenierswerk. Ze hebben het tuinontwerp gemaakt en goed rekening gehouden met hergebruik van materialen, duurzaamheid en klimaatbestendigheid.”
Veel tuinen verhard
In de wijken zijn veel kleine tuinen die grotendeels verhard zijn en afstromen op straat. Dit vergroot het overlast-effect. Door de grote hoeveelheden verhard oppervlak in de tuinen is de hoeveelheid regenwater dat er gebufferd en geïnfiltreerd kan worden klein. Bovendien is een deel van de tuinen slecht onderhouden en liggen er verloederd bij, wat niet bijdraagt aan een prettige buurt.
Om klimaatverandering te managen, moeten zoveel mogelijk maatregelen worden getroffen op het gebied van waterhuishouding, planten voor verkoeling inzetten en hergebruik van materialen. Een andere belangrijke ingreep die waardevol is voor de leefbaarheid in de omgeving, is het aanbrengen van een diversiteit aan (inheemse) planten om populaties insecten te stimuleren