Vorige

Studentenplannen Weijtmans krijgen vervolg

Beeld
Boomrooierij Weijtmans

Vorig jaar organiseerde Boomrooierij Weijtmans de Bomen Nederland Studenten Challenge vanwege het 100-jarig bestaan van het bedrijf. Weijtmans daagde HBO-studenten uit om plannen te ontwikkelen voor de aanplant van bomen. Zeven teams van drie hogescholen gaven gehoor aan de oproep. Het winnende idee ‘Handboek Bosdorp’ en ‘De weg naar de Toekomst’, beiden van studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein, krijgen nu een vervolg in de praktijk

Handboek Bosdorp is een handleiding voor beleidsmakers. Ze kunnen hiermee bos & wonen maken tot een uitgebalanceerd geheel. Bomen zijn daarin belangrijke inrichtingselementen (minstens 50%) en leveranciers van grondstoffen. De woningen zijn dan ook duurzaam gebouwd van hout en bio-based materialen. 

Proefproject Oirschot

Studenten van HBO Van Hall Larenstein hebben inmiddels aanvullende studies verricht op de onderwerpen Inrichting, Beheer en Ecologie. Dit heeft ertoe geleid dat Handboek Bosdorp nu als praktijkvoorbeeld is gekoppeld aan een herontwikkelingsproject in Oirschot.

Weijtmans

Winnaars Paul Geerdink (links) en Ard Overkempe (midden) van de Bomen Nederland Studenten Challenge ontvangen de cheque uit handen van organisator Kees Weijtmans.

Aan de slag met Rijkswaterstaat

De Weg naar de Toekomst is een pleidooi voor meer groen en bomen op de rust- en serviceplekken langs onze snelwegen. Na de presentatie bracht Boomrooierij Weijtmans het plan onder de aandacht van Rijkswaterstaat. Deze organisatie is vervolgens met een groep minorstudenten – onder begeleiding van Hans Jacobse van Hogeschool Van Hall Larenstein – aan de slag is gegaan om het idee praktisch uitvoerbaar te maken. 

Weijtmans
De Weg naar de Toekomst is een plan om verzorgingsplaatsen langs snelwegen te vergroenen. Hiertoe onderzochten de studenten wat de beste aanpak zou zijn in een aantal concrete gevallen.

Rustplaats Varakker langs de A15 dient als voorbeeld voor het ontwikkelen van een toolbox met meerdere modellen van aanpak. Daarmee kunnen wegbeheerders eenvoudig groenplannen doorrekenen. Een definitieve versie van de toolbox wordt nog voor de zomer afgerond. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster