In 2025 stelt de provincie Utrecht €1,7 miljoen beschikbaar voor het verder klimaatbestendiger, groener en gezonder maken van de leefomgeving in stad en dorp. Vanaf 3 maart kunnen rechtspersonen zoals verenigingen, stichtingen, basisscholen, woningcorporaties, bedrijven en gemeenten de subsidie aanvragen.
Om te zorgen dat de maatregelen worden genomen op de plekken waar ze het hardst nodig zijn, gelden hogere subsidiebedragen in versteende wijken en in wijken met een lage sociaal-economische status. Daar hebben maatregelen de meeste impact volgens de provincie.
Afgelopen jaren is er al subsidie verleend voor het vergroenen van vijftig schoolpleinen, maar scholen bleken vaak tegen obstakels aan te lopen bij het indienen van een aanvraag. Met een nieuwe voucherregeling kunnen nu scholen worden geholpen die een eenvoudiger vergroeningsproject willen doen.
Grootschalige projecten
Gemeenten hebben dit jaar de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor de financiering van grotere projecten, zoals het vergroenen van hele wijken en buurten. Hiermee helpt de provincie Utrecht gemeenten bij het klimaatbestendig maken van de woonomgeving. Voorwaarde is dat deelnemende gemeenten de kennis die ze hierbij opdoen delen, zodat alle gemeenten binnen de provincie Utrecht ervan profiteren.
Groen Groeit meer
De provincie Utrecht start dit voorjaar ook met het programma Groen Groeit Mee. Hierbij werkt de provincie samen met regionale partners in ruimtelijke zin aan een stevige positionering van groen en water, zodat het (recreatief) groen in de provincie evenwichtig meegroeit met de verstedelijking.
Deze Tenderregeling kan daar een extra impuls aan geven. Met de regeling worden publieke partijen in samenwerking met terreinbeherende organisaties, grondeigenaren en private partijen in de provincie Utrecht gestimuleerd om met integrale groene gebiedsplannen te komen, die invulling geven aan de Groen Groeit Mee-doelen.