Vorige

Taakstraf voor adviseur na massale bijensterfte

Een 58-jarige man uit Lage Mierde is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld voor het leveren en het door een klant laten gebruiken van fipronil. Door het gebruik stierven honderdduizenden bijen. Hij krijgt een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijk beroepsverbod van een jaar, meldt Omroep Brabant.

De rechtbank acht het bewezen dat een kweker uit Biezenmortel fipronil tegen taxuskever heeft gebruik op advies en na levering van de spuitpoeder door de teeltadviseur. Een dag na de toepassing was er sprake van massale bijensterfte rondom het bespoten stuk land. Uit monsters bleek dat er fipronil was gespoten.

Gevaar voor insecten

Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank er rekening mee dat de man uit Lage Mierde wist dat fipronil een gevaar voor insecten kon opleveren. De rechtbank neemt het de verdachte zeer kwalijk dat er daadwerkelijk massaal bijen zijn doodgegaan. Zeker omdat hij deskundige is op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen.

De rechter vond eigenlijk een taakstraf van 180 uur gerechtvaardigd. Maar omdat het te lang duurde voordat de zaak voor de rechter was gekomen, krijgt de verdachte een taakstraf van 120 uur.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster