Vorige

Team Aeres Velp wint NK Hovenier

Tekst
Beeld
Ralph Mens

Op de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg vond deze week de finale plaats van het NK Hovenier. Vier teams van mbo-studenten werkten aan de aanleg van een showtuin van 25 m2 waarin alle aspecten van het hoveniersvak aan bod komen. Aan de finale namen teams deel van Aeres Velp, Vonk Hoorn, ­Yuverta Houten en Yuverta Nijmegen.

Vice-voorzitter John Koomen, die de prijsuitreiking verzorgde namens de VHG, complimenteerde de deelnemers die in negentien uur en een kwartier netto werktijd een complexe tuin met een waterpartij, natuursteen, treden, palissaden en verlichting hebben aangelegd.

De vier teams met hun coaches die streden om de winst bij het NK Hovenier.

Kwaliteit erg hoog

Ook de coaches van de deelnemende scholen waren lovend. De kwaliteit lag volgens hen erg hoog, waardoor de eindresultaten ook dicht bij ­elkaar lagen. Complimenten waren er ook voor ontwerper Hans Bouwens van De Eeckenborg die veel elementen in de tuin verwerkte.

„Het waren allemaal finalewaardige teams”, zegt juryvoorzitter Nicole Slagmolen. „Tot aan het eind lag het dicht bij elkaar. Het winnende team sprong er net iets uit door hun goede voorbereiding, nette afwerking en nauwkeurigheid. Dat bleek in deze complexe tuin een must, het was de kunst om alle onderdelen heel netjes op elkaar aan te laten sluiten.”

Twan Geven en Willem Mateman van Team Aeres Velp in hun showtuin, met coach Elbert Roordink en John Koomen, vice-voorzitter Koninklijke VHG. (foto Charlotte Koloc)

Winnaars werden uiteindelijk Twan Geven en Willem Mateman van Aeres Velp. De tweede plaats was voor Vonk Hoorn, de derde plaats voor Yuverta Nijmegen en de vierde plaats voor Yuverta Houten. Het winnende team van Aeres Velp mag zich een jaar lang ’Beste hovenier van Nederland’ noemen. Ook maken de winnaars kans om in september deel te nemen aan de Europese vakwedstrijden in Gdansk (Polen).

Spannende wedstrijd

Willem Mateman en Twan Geven kijken terug op een spannende wedstrijd. „We voelden wat extra druk, omdat we vorig jaar tweede werden”, aldus Willem. „Dit keer kwamen we echt om te knokken voor de winst.” Twan: „Het was leuk om te doen en we hebben een mooi resultaat neergezet, ondanks de lastige onderdelen zoals het hoekbankje van cortenstaal.”

„De jongens hebben laten zien wat ze in hun mars hebben”, vult een trotse coach Elbert Roordink aan. „Het is een vrij ingewikkelde tuin waarin je allerlei uitdagingen tegenkomt, net als in de dagelijkse praktijk. Willem en Twan hebben heel goed elkaars kwaliteiten weten te benutten. Willem is goed in het timmerwerk, Twan in het straatwerk en de beplanting. Ze hebben uitstekend samengewerkt, controleerden elkaar en bleven rustig ondanks de tijdsdruk en al het rumoer om hen heen.”

Sponsors

Koninklijke VHG organiseert de jaarlijkse Nationale Wedstrijd Hovenier in samenwerking met WorldSkills Netherlands, de Agrarische Opleidingscentra (AOC’s), FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt en Sazas. De wedstrijd maakt onderdeel uit van de Skills Heroes mbo-competities. Tal van sponsoren maken deze wedstrijden mede mogelijk.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster