Vorige

Team Curio Prinsentuin wint Skills The Finals Tuinontwerp en -aanleg

Beeld
WorldSkills Netherlands

De landelijk finale van de Skills Talents vakwedstrijd Tuinontwerp en -aanleg voor vmbo-leerlingen, op 21 maart in De Brabanthallen, is net als vorig jaar gewonnen door een team van Curio Prinsentuin Oudenbosch. Pim de Bruijn en Kai Roks gingen met het goud naar huis. De tweede plaats was voor het team van het Calvijn College Krabbendijke Kerkpolder en de derde plaats voor dat van Gomarus College Groningen.

Aan de finale namen acht teams van twee leerlingen deel. Zij hadden zich hiervoor geplaatst tijdens regionale voorronden op diverse groene vmbo-scholen. De deelnemers maakten in vijf uur tijd een tuin van 2×3 m met twee houten vlonders, sierpalen, bestrating en vaste beplanting. En dat allemaal onder de blik van de jury en het publiek. De deelnemers kregen bovendien bezoek van minister van Primair en Voortgezet onderwijs Mariëlle Paul.

De wedstrijden zijn een bijzondere ervaring voor de deelnemers en een stimulans om door te stromen naar een mbo-opleiding. Het is bovendien een opmaat naar deelname aan de mbo-wedstrijden waarvoor in november kwalificatierondes plaatsvinden.

Bijzondere prijsuitreiking

De vreugde was groot donderdagavond tijdens de prijsuitreiking op Skills the Finals: „Niet normaal hè!”, aldus Pim de Bruijn. „Dat je iets mag doen waar je feeling voor hebt, waar je later je boterham mee mag verdienen, en dan hier goud haalt!”

De medailles werden uitgereikt door VHG-directeur Marc van Rosmalen en de winnaars van vorig jaar: Délano Gommers en Bas de Bruijn. De overhandiging van de medaille aan zijn broer maakte het voor Bas extra bijzonder: „Ik had wel het idee dat ze op het podium zouden eindigen, maar dit had ik niet durven dromen.”

Meetpunten

De jury beoordeelde de teams op tal van aspecten: van voorbereiding en samenwerking tot netjes en veilig werken en uiteraard het resultaat. „We beoordelen op wat we gedurende de wedstrijd zien én op de meetpunten”, aldus jurylid Jan Pouwelse. „En dan wordt het toch altijd weer spannend, want die meetpunten geven vaak de doorslag. Ook dit keer.”

Skills The Finals

De wedstrijd maakte deel uit van het grote Skills The Finals-evenement op 21 en 22 maart in de Brabanthallen in Den Bosch. WorldSkills Netherlands organiseerde er 60 vakwedstrijden op vmbo- en mbo-niveau. Het evenement zet de schijnwerpers op het vakgerichte onderwijs en trekt veel bekijks. Gedurende de twee dagen zijn er ruim 30.000 bezoekers ontvangen, waaronder leerlingen van (v)mbo-scholen die zich komen oriënteren op een vakrichting. Media-aandacht was er ook voor dit evenement, onder meer van de NOS.

Koninklijke VHG organiseert deze wedstrijden voor vmbo-leerlingen samen met de aoc’s en Groene Hotspots, in nauw overleg met WorldSkills Netherlands. Ook is er samenwerking met diverse sponsoren: de winnaars van het brons, zilver en goud ontvingen een set kniebeschermers van Fento. Pim en Kai gingen bovendien naar huis met oorbeschermers met radio van Husqvarna.

Einduitslag

De volgende teams namen deel aan de Skills Talents vakwedstrijd Tuinontwerp en -aanleg (in volgorde van eindstand):

  • 1. Kai Roks & Pim de Bruijn – Curio Prinsentuin Oudenbosch.
  • 2. Jeffry Meulmeester & Xander Wondergem – Calvijn College Krabbendijke Kerkpolder.
  • 3. Ruben Visser & Wybren de Wit – Gomarus College Groningen.
  • 4. Jur Geurts & Noud Verhoeven – Yuverta vmbo Nijmegen.
  • 5. Bram Snel & Henno van Oort – Wartburg College Rotterdam.
  • 6. Dave Verkuil & Niels Bos – De Meerwaarde Barneveld.
  • 7. Daniël de Boer & Sten Versteeg – Aeres vmbo Leeuwarden.
  • 8. Kes Stuifbergen & Tibo-Thijs Slot – VONK vmbo Castricum.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster