Vorige

Tegenvallend bezoekersaantal leidt tot nieuwe financiële strop Floriade

Tekst
Beeld
Floriade Expo

Wat na ruim twee maanden voor iedereen al duidelijk was, wordt nu bevestigd door de Floriade zelf: het aantal bezoekers blijft sterk achter bij de verwachtingen. Tot nu toe bezochten 232.500 mensen de expo, dat is een derde van de verwachting. Dit leidt tot een verwachte extra kostenpost van €33,8 miljoen.

De Floriade becijferde vooraf dat zo’n 2 miljoen bezoekers de wereldtuinbouwtentoonstelling moesten bezoeken om positieve cijfers te schrijven. Na de eerste twee maanden is duidelijk dat dit aantal niet wordt gehaald. De directie heeft de verwachte bezoekerscijfers daarom bijgesteld naar 1,2 miljoen.

Recreatiegedrag veranderd

Uit onderzoek blijkt dat als gevolg van de coronapandemie het recreatiegedrag is veranderd. Nederlanders zijn minder dagattracties gaan bezoeken dan voor de pandemie. Mensen kiezen eerder voor sociale activiteiten met familie of vrienden, zoals een terras bezoeken of uiteten gaan.

Ook wordt de huidige toegangsprijs door sommige doelgroepen als hoog ervaren. De oplopende inflatie en energiekosten zorgen daarbij voor extra druk op de uitgaven. Verder leidde de stroeve opening van de Floriade, waarbij nog niet alles af was, tot veel negatieve publiciteit.

Maatregelen om bezoekers te trekken

Om meer bezoekers te trekken neemt de Floriade maatregelen. Het gaat onder andere om extra inzet van marketingcampagnes voor zowel het brede publiek, als gericht op specifieke doelgroepen, en een aantrekkelijker prijsniveau.

Daarnaast gaat de Floriade het ticketingproces verbeteren, kunnen bezoekers met gratis highlight tours het Floriade-park ontdekken en wordt de beleving bij de entreegebieden verhoogd. De Floriade duurt nog tot en met 9 oktober. 

Financiële consequenties

De lagere bezoekersaantallen zorgen voor €24,3 miljoen minder omzet uit de kaartverkoop en horeca. Met extra kosten zoals COVID-aanpassingen en de lagere omzet uit parkeren, betekent dit een tegenvaller van €33,8 miljoen. Dit verwerkt de gemeente Almere in haar jaarrekening van 2021.

De gemeente is met het Rijk en de provincie Flevoland, de andere founders van de Expo, in gesprek over het nemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid van de financiële consequenties.  

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster