Vorige

Tekorten bij gemeenten, regionale verschillen zijn groot

Tekst

Een derde van alle Nederlandse gemeenten sloot vorig jaar af met een tekort. Dat blijkt uit de Benchmark Nederlandse gemeenten van BDO Accountants & Adviseurs. Voor komend jaar wordt een gezamenlijk tekort verwacht van één miljard euro.

Er zijn grote regionale verschillen tussen gemeenten. Overschotten zijn er met name in de provincies Zuid-Holland, Flevoland en Zeeland. Tekorten doen zich vooral voor in Utrecht, Drenthe en Limburg. Ondanks financiële meevallers kwam afgelopen jaar een op de vijf gemeente onder de kritische grens van minder dan 20% solvabiliteit.

Groenvoorzieningen

Volgens BDO namen gemeentelijke investeringen in wegen, scholen en groenvoorzieningen de afgelopen twee jaar al af. Dit houdt verband met financiële tekorten en de noodzakelijke bezuinigingen die gemeenten hebben doorgevoerd. Een en ander wordt verder versterkt door de impact van de coronacrisis.

Gemeenten hebben behoefte aan een langetermijnvisie en stabiliteit vanuit het landelijk overheidsbeleid. Het nieuwe kabinet moet daarbij het vertrouwen tussen rijk en gemeenten herstellen, met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, aldus BDO.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster