Vorige

Teller blijft steken op 685.000 bezoekers na sluiten poorten Floriade

Tekst
Beeld
Floriade Expo

Ruim 685.000 bezoekers hebben de Floriade in zes maanden tijd bezocht. Dat is minder dan een derde van het oorspronkelijk beoogde aantal van 2,2 miljoen. Het verlies voor de gemeente Almere loopt volgens de laatste schattingen op tot bijna €100 miljoen.

Het zijn harde cijfers die kil afsteken tegen het ‘feest van de Nederlandse tuinbouw’ dat de Floriade had moeten worden. De komende maanden moet duidelijker worden hoe het zo ontzettend mis heeft kunnen gaan. De Nederlandse Tuinbouw Raad gaat deze zevende editie uitgebreid evalueren.

Laatste Floriade

Ondanks de negatieve cijfers sloot de Floriade-organisatie zondagavond de expo in Almere af met een lichtshow langs het Weerwater. De toespraken bij de slotceremonie waren echter verre van feestelijk. Burgemeester Ank Bijleveld stelde dat de Floriade de stad Almere teveel heeft gekost.

Bijleveld pleitte er dan ook voor dat de Rijksoverheid in de toekomst een groter deel van de kosten op zich neemt. Gebeurt dat niet, dan zou dit volgens de burgemeester weleens de laatste Floriade kunnen zijn geweest.

Teleurstellend

Floriade-directeur Hans Bakker noemde het bezoekersaantal van 685.189 teleurstellend. Wel zei hij dat het publiek de expo gemiddeld een rapportcijfer 8 gaf. Verder wist hij te vermelden dat bezoekers uit 96 landen de Floriade bezocht hebben. Na Nederland zijn de belangrijkste herkomstlanden Duitsland en de Verenigde Staten.

Slotconclusie blijft echter dat het grote publiek deze Floriade niet heeft weten te vinden. Uit onderzoek in opdracht van de Floriade bleek eerder dat mensen na de coronapandemie aan andere bezigheden prioriteit gaven. Ook de hoge inflatie zou het aantal bezoekers hebben beperkt.

https://youtu.be/Bt52UcGpV5A

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster