Vorige

Tentoonstelling schaduwplanten wint Joke ‘t Hart Prijs

Beeld
NVBT en Shutterstock

De buitententoonstelling Uitgelicht! in de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, waarin schaduwplanten centraal stonden, heeft de Joke ’t Hart Prijs 2023 gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kunstwerk dat groen en kunst verbindt.

Op de expositie Uitgelicht! toonden leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland (NVBT) verschillende schaduwplanten. Gerard van Buiten, hortulanus van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, stond de kunstenaars terzijde met advies.

De tuincollega’s verzorgden de speelse presentatie van reproducties op borden in de tuin. Bezoekers konden de tekeningen bekijken en direct op zoek gaan naar de planten in de tuin. Schaduwplanten zijn populair bij ontwerpers en hoveniers, omdat ze donkere plekken opfleuren en het voorjaar al vroeg in de tuin brengen.

Dysosma versipellis, tekening van Dick Smit.

Educatieve waarde

De Joke ’t Hart Prijs kan worden aangevraagd door een botanische tuin. In 2019 ging de prijs naar Nienke Beets voor haar educatieve plantenillustraties, op aanvraag van de Leidse Hortus; in 2020/21 naar kunstenaarsduo Hart van Veen voor het werk Draaiing, op aanvraag van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht; de editie 2022 werd gewonnen door ARquatic, op aanvraag van Pinetum Blijdenstein.

Verbinding

Een kunstwerk – beeld, voorstelling et cetera – moet, om in aanmerking te komen voor de prijs, iets zeggen over de verbinding van natuur en kunst. Dit moet plaatsvinden in een botanische tuin (NVBT-lid) en de (on)zichtbare wereld van planten verbeelden. Verder heeft het educatieve waarde of draagt het bij aan de vergroting van de kennis over planten bij de bezoekers aan de tuinen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster