Vorige

Test met isolatiemateriaal van Miscanthus, lisdodde en schimmels

Beeld
Shutterstock

Wat als isolatiemateriaal voor gevels en daken gewoon uit de natuur komt? Geen gangbare varianten uit de petrochemie, maar een duurzame vervanger die gemaakt is met reststromen natuurlijk materiaal uit Nederlandse natuurgebieden, zoals Miscanthus en lisdodde. Het Rijksvastgoedbedrijf onderzoekt deze toepassingsmogelijkheden.

Bij First Circular Innovation (FC-I) maken ze harde isolatieplaten van 100% biologisch materiaal. Directeur Peter Wolf: „We hebben in dit proces 0% afval en het materiaal dat we maken is 100% circulair: als een gebouw later wordt gesloopt nemen we het materiaal terug om volledig opnieuw te gebruiken in onze productie.”

Uit de fabriek in Veenoord komt een volledig natuurlijk eindproduct. Wolf: „Bij natuurbeheer in De Wieden of Weerribben komen reststromen vrij van riet, gras en hout en dit zijn grondstoffen voor ons. Ook gebruiken we de grassoort Miscanthus die veel CO2 opslaat en meerdere keren per jaar kan worden geoogst, en lisdodde. Verder passen we reststromen toe uit de voedselproductie, zoals aardappelschillen en afval van tomaten en komkommers. We malen het materiaal eerst fijn en dan verbindt een schimmel, mycelium, ze aan elkaar tot isolatiemateriaal. De schimmel doden we af met een gepatenteerde technologie, zodat deze niet verder door kan groeien.”

Verduurzamingsprijs

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) onderzoekt de bredere toepassingsmogelijkheden van deze innovatie myceliumisolatie. Vera Franken, Expert Duurzaamheid Monumentaal vastgoed bij het RVB, bracht het idee in voor de innovatieprijs van het RVB en won ermee in de categorie Verduurzaming. De prijs geeft de mogelijkheid om de innovatie tot een versnelling te laten komen. Franken: „We gaan het materiaal over een periode van vijf jaar testen voor monumenten en vergelijken met de eigenschappen van gangbare isolatiematerialen. Hiervoor gebruiken we een ruimte in een oud ketelhuisje op Valkenburg. We gaan daar zowel de prefab variant van mycelium testen als de ter plaatse groeiende variant.”

Gerelateerde content

Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster