Vorige

Tien nieuwe gemeenten aangesloten bij Stichting Steenbreek

Beeld
Stichting Steenbreek

Begin 2023 hebben tien nieuwe gemeenten zich aangesloten bij Stichting Steenbreek. Het gaat om de gemeenten Brunssum, Eersel, Heusden, Kaag en Braassem, Leudal, Opsterland, Overbetuwe, Schiermonnikoog, Staphorst en Veenendaal. In totaal zijn er inmiddels meer dan 170 gemeenten aangesloten bij Steenbreek.

Met het aansluiten van Schiermonnikoog laat ook de kleinste gemeente van Nederland zien dat ze thema’s als klimaat en biodiversiteit belangrijk vinden. „Steenbreek past goed bij het behouden en versterken van het groene karakter van het dorp Schiermonnikoog”, zegt Gerard Buining, beleidsmedewerker openbare ruimte van de gemeente.

„Voor 2023 staan al diverse acties op de agenda. Zo brengt gemeente Schiermonnikoog dit jaar een nieuw maai- en schouwbestek op de markt voor het ecologisch beheren van bermen, bloemenweiden en sloten. Daarnaast leggen we een bloemenweide aan achter het gemeentehuis.”

Geveltuinen en duurzaamheidssubsidies

Ook de gemeente Veenendaal is sinds begin dit jaar aangesloten. „In 2023 willen we als Steenbreek-gemeente de inwoners van Veenendaal nóg enthousiaster maken om hun leefomgeving te vergroenen”, zegt wethouder Dylan Lochtenberg van openbare ruimte en klimaatadaptatie.

„Groen is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor verkoeling in warme tijden en helpt bij wateropslag in natte tijden. Klimaatadaptatie is natuurlijk een meerjarenplan, maar alle maatregelen die we mórgen al kunnen uitvoeren in Veenendaal, hebben meteen effect. Samen maken we het verschil en dan zorgen we voor een klimaatbestendige en gezonde, fijne leefomgeving.” 

Net als bij de gemeente Schiermonnikoog, staan er ook in Veenendaal al verschillende acties op de planning. „We plaatsen tegelcontainers, er worden geveltuinen aangelegd bij reconstructies en we zetten nog meer in op duurzaamheidssubsidies.”

Deelnemerskaart Stichting Steenbreek
Deelnemerskaart Stichting Steenbreek.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster