Vorige

Vragen over toepassing loonsverhoging cao Open Teelten per 31 december

Beeld
Vidiphoto

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw meldt dat zij veel vragen krijgt over hoe de in de cao Open Teelten afgesproken loonsverhoging per 31 december 2023 in de praktijk moet worden uitgevoerd. Sociale partners bij de cao Open Teelten hebben in gezamenlijkheid een toelichting geschreven om duidelijkheid te geven.

Per 31 december 2023 stijgen de lonen en salarisschalen met 3%. De cao Open Teelten is algemeen verbindend verklaard per 9 mei 2023 waardoor deze verhoging door alle werkgevers in de sector moet worden toegepast, ongeacht of zij lid zijn of niet.

Er is zijn verschillende situaties mogelijk per 31 december 2023:

  • De werknemer krijgt een vast maand- of weekloon: de afgesproken verhoging heeft consequenties voor de verloning. Ook al is dat maar voor één dag van de maand december of week 52. Bijvoorbeeld: de werknemer die een vast maandsalaris ontvangt, krijgt in december dus 30 dagen zijn oude salaris en over één dag zijn nieuwe salaris inclusief de 3% verhoging. Hierbij maakt het geen verschil of de werknemer wel of niet werkt op zondag 31 december.
  • De werknemer heeft een oproepcontract maar hoeft niet te werken/ is niet ingepland op zondag 31 december. De verhoging heeft dan niet direct gevolgen. De eerstvolgende dag dat de werknemer in 2024 recht heeft op loondoorbetaling ontvangt hij zijn nieuwe salaris inclusief 3% verhoging.
  • De werknemer heeft een oproepcontract of werkt extra op 31 december. Ook hier heeft de verhoging consequenties en zal rekening moeten worden gehouden met het nieuwe salaris inclusief 3% verhoging voor het werken op 31 december.

De Werkgeverslijn roept werkgevers op om hun salarisadministratie hierop voor te bereiden. Zij zegt signalen te krijgen dat niet alle salarissoftware deze wijzigingen automatisch zoals bovenstaand toepast.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster