Vorige

Toetsing maaimachines voor Kleurkeur

Beeld
Shutterstock

Om te beoordelen of maaimachines toegepast kunnen worden bij ecologisch bermbeheer binnen Kleurkeur, is een toetsing ontwikkeld. Die toets kijkt naar het aantal modelinsecten (wasstaafjes) dat onbeschadigd blijft bij normaal gebruik van de maaimachine.

Als de machine direct het maaisel afvoert, wordt ook beoordeeld hoe goed het maaisel wordt afgevoerd. Dit gebeurt buiten in een proefopstelling. 

De toetsing werkt als volgt. U schrijft zich in voor een datum. Groenkeur neemt contact op voor afstemming over locatie en tijdstip. U komt met de maaimachine (en trekker) naar de afgesproken toetslocatie. Daar neemt een onafhankelijke partij de machinetoetsen af in proefopstelling. Zorg ervoor dat er iemand aanwezig is die de machine bestuurt en bedient.

Toetsingscommissie

Groenkeur zorgt ervoor dat alle gegevens verzameld worden, foto’s gemaakt worden en zij vullen het toetsformulier in. De gegevens worden verstuurd naar een toetsingscommissie onder leiding van De Vlinderstichting.

Binnen vier weken na toetsing hoort u of de maaimachine goedgekeurd is voor gebruik binnen Kleurkeur. U ontvangt hiervan een certificaat. Elk model/type machine hoeft maar één keer te slagen voor de toetsing, totdat er aanpassingen aan de machine gemaakt worden.

Aan de toetsing zijn kosten verbonden. Deze bedragen €1995 (excl. BTW). De toetsing wordt naar verwachting na oktober 2023 nog vaker aangeboden. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster