Vorige

Tuinbouwbestuurder Sjaak Langeslag (69) overleden

Tekst
Beeld
Stichting Groenkeur

Vorige week dinsdag is tuinbouwbestuurder Sjaak Langeslag op 69-jarige leeftijd overleden. Langeslag had een lange staat van dienst als bestuurder in de groen- en sierteeltsector, maar was ook actief als bestuurslid van het hoogheemraadschap van Rijnland.

De roots van Langeslag liggen in de bollensector. Zo was de Voorhouter 21 jaar voorzitter van de KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur), waar hij bij zijn afscheid in 2013 werd benoemd tot erevoorzitter. Daarnaast was hij portefeuillehouder gewasbescherming voor LTO Nederland, zat in het bestuur van het Productschap Tuinbouw vanuit de bollensector, was secretaris-generaal voor de AIPH (International Association of Horticultural Producers) en bemoeide zich in deze hoedanigheid ook met wereldtuinbouwtentoonstellingen tot in het Verre Oosten aan toe. Als voorzitter van de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) was hij ook nauw betrokken bij de organisatie van de Floriade 2002 in Vijfhuizen.

Voorzitter Groenkeur

In de groensector is Langeslag vooral bekend door zijn voorzitterschap van Stichting Groenkeur. Drie termijnen van vier jaar maakte hij hier vol, van 2008 tot en met 2019. Langeslag kwam bij Stichting Groenkeur via zijn functie als president-commissaris bij het internationale certificeringsbureau ECAS, tegenwoordig MPS-ECAS. „Bij Groenkeur zochten ze iemand die verstand had van tuinbouw én van certificering. Dat sloot goed aan bij mijn ervaring,” vertelde hij in een interview in Tuin en Landschap bij zijn afscheid in 2019.

Onthechten

Toen Langeslag als voorzitter aantrad, was Groenkeur nog onderdeel van Branchevereniging VHG waaruit het ook ontstaan is. „Mijn voorganger bij Groenkeur was ook voorzitter van de VHG. De kritiek was in die tijd dat je zo eigenlijk een slager was die zijn eigen vlees keurt. Daarom is toen gestart om Groenkeur te onthechten van de VHG.”

Founding fathers

Een andere ingrijpende verandering tijdens het voorzitterschap van Langeslag was het afscheid van het certificaat Tuinaanleg en Tuinonderhoud. „Er bleek te weinig vraag vanuit de markt naar dit certificaat. En veel hoveniers vonden dat ze het keurmerk niet nodig hadden, dat ze zelf wel hun bedrijfsvoering op orde konden brengen. Het is wrang dat we daardoor afscheid hebben moet nemen van de hoveniers die toch de ‘founding fathers’ van Groenkeur zijn geweest. Tegelijk heeft een aantal de overstap naar het certificaat Groenvoorziening kunnen maken. Uiteindelijk is het allemaal in goede harmonie gegaan.”

Afgelopen weekend is in besloten kring afscheid genomen van Sjaak Langeslag.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster