Vorige

Verkoop buitenplanten bij tuincentra stijgt 0,8%

Tekst
Beeld
Ron Barendse

Bij Nederlandse tuincentra steeg de omzet van de categorie ’Planten en bomen voor buiten’ in 2021 met 0,8%. Nederlandse tuincentra hebben bij de verkoop van deze categorie een marktaandeel van 55%.

De jaaromzet van de Nederlandse tuinbranche kwam vorig jaar voor het eerst uit boven de €2 miljard. Dat blijkt uit de Tuinmonitor 2021 uitgevoerd door GfK in opdracht van Tuinbranche Nederland.

De categorie ’Planten en bomen voor buiten’ kwam via de Nederlandse tuincentra uit op €317 miljoen. Hiermee hebben Nederlandse tuincentra een marktaandeel van 55% in handen. Op nummer twee als verkoopkanaal staan boom- en bloemkwekerijen met een aandeel van 15%. De totale Nederlandse omzet in de categorie ’Planten en bomen voor buiten’ komt in 2021 uit op €578 miljoen.

De totale jaaromzet van de Nederlandse tuinbranche, van bbq’s tot tuinplanten, kwam vorig jaar voor het eerst uit boven de €2 miljard.

Grote neergang was er bij categorie ’Bloemen en planten binnenshuis’. Deze laat in 2021 bij tuincentra een omzetdaling zien van 10,4%. Binnen deze categorie liet de verkoop van kamerplanten zelfs een omzetdaling van 14,7% zien.

Totale omzet

Met name een omzetstijging van 12,5% in dierartikelen zorgde alsnog voor een flinke plus in de totale omzet van de tuinbranche. Ook de categorie niet levend liet een groei zien van 4,6%. Vooral tuinkachels en vuurkorven scoorden goed (+44%), evenals barbecueproducten (+10%) en schuttingen en tuinhuisjes (+9,4%).

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster