Vorige

Tweede Kamer stemt voor deels afschaffen geborgde zetels waterschap

Tekst
Beeld
Shutterstock

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel om het aantal geborgde zetels in de waterschappen terug te dringen. Het wetsvoorstel van D66 en GroenLinks kreeg na een grote aanpassing voldoende steun.

De geborgde zetels in het algemene bestuur van een waterschap worden toegewezen aan vertegenwoordigers van land- en tuinbouw, natuurorganisaties, en bedrijven. Voor de overige zetels worden om de vier jaar verkiezingen gehouden.

De geborgde zetels zijn in de ogen van de indieners van het wetsvoorstel ondemocratisch en zij wilden deze volledig afschaffen. LTO Nederland pleitte voor behoud van deze zetels, omdat volgens hen zo een afgewogen belangenbehartiging ontstaat.

Twee per waterschap

Samen met het wetsvoorstel, is ook een belangrijke aanpassing hierop van de ChristenUnie aangenomen. Hierdoor verdwijnen alleen de zetels voor bedrijven helemaal. Voor land- en tuinbouw, en natuurorganisaties wordt het aantal zetels teruggebracht tot twee per categorie per waterschap.

Geen meerderheid

Of het terugschroeven van het aantal geborgde zetels daadwerkelijk een feit wordt, hangt af van de stemming in de Eerste Kamer. De partijen die in de Tweede Kamer vóór stemden, komen in de Eerste Kamer één zetel tekort voor een meerderheid.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster