Er moet een handreiking worden opgesteld door het kabinet, samen met provincies, om natuurinclusieve en klimaatadaptieve woningbouwprojecten sneller een vergunning te kunnen geven. Dat staat in een motie die dinsdag is aangenomen door de Tweede Kamer.
De handreiking moet het voor provincies en gemeenten makkelijker maken om via een gefundeerde beoordelingsmethodiek dergelijke woningbouwprojecten eerder van een vergunning te voorzien.
De motie is opgesteld door VVD-Kamerlid Thom van Kampen, samen met GroenLinks-PvdA-Kamerlid Laura Bromet. Van Kampen werd bij het opstellen van deze motie geïnspireerd door de nieuwbouwwijk Parijsch in Culemborg.
Aantrekkingskracht
In deze wijk heeft bouwbedrijf Heijmans via monitoring aangetoond dat een natuurinclusieve woonwijk de biodiversiteit kan bevorderen. Zo is zeker 30% van de in nieuwbouwwoningen geïntegreerde nestkasten voor vogels bewoond en zorgen de groen- en watervoorzieningen in de wijk voor een levendige vegetatie met een aantrekkingskracht op nieuwe groepen insecten.
Omdat in de Wet natuurbescherming (Wnb) is vastgelegd dat bij vergunningverlening natuurverslechtering eerst moet worden uitgesloten na een passende beoordeling, stagneert grootschalige woningbouw in de buurt van beschermde natuurgebieden.
Verbetering
Natuurinclusieve en klimaatadaptieve woningbouw kan volgens de indienders van de motie juist leiden tot verbetering van doelbereik op het gebied van instandhouding van natuur, en zorgen voor vergroening van de leefomgeving.
De motie werd via handopsteking aangenomen door een grote meerderheid van de Tweede Kamer. Alleen PVV, FvD, JA21 en – opvallend genoeg – Partij voor de Dieren stemden tegen.