Vorige

Twitterende boom doet Vakbeurs Openbare Ruimte aan

Beeld
TreeMania

Bomen- en bodemadviesbureau TreeMania haalt Bowie de Birch naar Nederland. Tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht is de twitterende boom te aanschouwen.

Bowie the Birch komt oorspronkelijk uit Mersey Forest in Liverpool, in Utrecht. Door inzet van AI stuurt de berk twitterberichten de wereld in over hoe hij zich voelt. „Soil moisture is good, temperature is good, life is good,” twittert de berk op 6 september. Maar de boom kent ook mindere dagen: „When my pH is too low, I find it hard to reach the nutrients I so desperately need to grow! Right now, my pH is at 4,55, not good!”

Sensoren

Didy Arnold van TreeMania: „Bowie the Birch draagt onder meer een sap flow sensor, een dendro meter en een soil life sensor. De sapflow sensor registreert hoe sappen in de boom stromen. Er zijn opgaande sappen, die stromen binnenin de boom. Dat is voornamelijk water met nutriënten. Er zijn ook neergaande sappen, die stromen aan de buitenkant van de boom, in de bast. Dit sap bevat water met door de boom zelf aangemaakte suikers en andere stofjes.”

Dikte van de boom

Bezoekers kunnen op de beurs zien hoe de sensoren worden ingezet en wat dit aan kennis oplevert. De dendro meter, of diktemeter, registreert de dikte van de boom. Door allerlei processen in de boom, zoals de sapstromen, varieert de dikte van de boom door de dag heen. Dan is er nog de soil life sensor, die de milieuparameters in de bodem meet. Zoals de pH-waarde, het zuurstofgebruik door de boom en het bodemleven, de temperatuur en het vocht- en zoutgehalte van de bodem.

Plakkende auto’s

Arnold: „Wij willen de afstand tussen mensen en groen verkleinen, bereiken dat mensen beter weten en begrijpen hoe belangrijk groen en de bodem voor ons mensen zijn. Wanneer een boom lekker in z’n bast zit, heb je ook geen ziekten en plagen zoals luizen die plakkende auto’s veroorzaken. De sensoren helpen bij de monitoring om te bezien wat er daadwerkelijk in de bodem gebeurt.”

Bowie the Birch is op 27 en 28 september te vinden in Hal 4 van Jaarbeurs Utrecht, stand 4.4.49 van TreeMania.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster