Vorige

Update IUCN Rode Lijst gepubliceerd: mahonieboom naar status ‘bedreigd’

Beeld
Shutterstock

Klimaatverandering bedreigt een groeiend aantal dieren, planten en bomen, blijkt uit de update van de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. Deze is maandag 11 december gepresenteerd op de klimaatconferentie in Dubai. Bij de bomen wordt de grootbladige mahonieboom genoemd vanwege illegale houtkap en handel.

Op de Rode Lijst van IUCN (International Union for Conservation of Nature) staan nu 157.190 soorten, waarvan er 44.016 met uitsterven worden bedreigd. „Klimaatverandering bedreigt de diversiteit van het leven op onze planeet en ondermijnt het vermogen van de natuur om in de basisbehoeften van de mens te voorzien”, zegt dr. Grethel Aguilar, directeur generaal van IUCN. „Deze update benadrukt de sterke relatie tussen de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis, die gezamenlijk moeten worden aangepakt. De achteruitgang van soorten is een voorbeeld van de ravage die wordt aangericht door klimaatverandering. We kunnen die stoppen met urgente, ambitieuze maatregelen om de opwarming onder de 1,5 graden Celsius te houden.”

Niet-duurzame oogst mahoniehout

De grootbladige mahonieboom (Swietenia macrophylla), een van ’s werelds meest gewilde houtbomen voor commerciële doeleinden, is op de Rode Lijst van ‘kwetsbaar’ naar ‘bedreigd’ gegaan. Uit nieuwe informatie blijkt dat de populatie in Midden- en Zuid-Amerika de afgelopen 180 jaar met minstens 60% is afgenomen als gevolg van de niet-duurzame oogst van dit hout en de uitbreidende landbouw en verstedelijking in de tropische bossen waar het mahoniehout groeit.

Mahoniehout is populair in de Verenigde Staten, West-Europa en China voor het maken van meubels, fineer, decoratieve voorwerpen en muziekinstrumenten. Ondanks de bescherming door nationale en internationale wetgeving en gezamenlijke inspanningen van alle landen waar de boom voorkomt, gaat de illegale houtkap en handel door vanwege deze grote vraag. Volgens de IUCN zijn dringend meer middelen nodig om beschermde gebieden te beheren en de illegale houthandel aan te pakken.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster