Vorige

Urgenda wil bollenteelt niet als rustgewas

Beeld
Ellis Langen

Urgenda verzoekt in een brandbrief naar drie ministeries en RVO met klem om niet-biologische sierteelt weer uit de lijst van toegestane rustgewassen te halen. De milieugroep geeft aan dat onder andere de lelieteelt de waterkwaliteit meer kwaad dan goed zal doen.

Op veel van die rustgewassen die akkerbouwers eens in de vier jaar moeten telen, valt weinig aan te merken, aldus Urgenda tegen Nu.nl. Maar dat geldt volgens Urgenda niet voor de gangbare sierteelt en daarbinnen dan met name de bollenteelt zoals lelies, maar ook een gewas als pioenrozen, ‘want die gebruiken veel gewasbeschermingsmiddelen per hectare’.

Urgenda vreest dat nu lelies op de lijst staan, er meer en overal in Nederland ‘lelieakkers’ verschijnen. ‘Het probleem is dat gespecialiseerde leliebedrijven gaan rondtrekken om akkers te huren’, zegt Hanneke van Ormondt van Urgenda tegen Nu.nl. “Lelies zijn hartstikke lucratief en de teelt verspreidt zich al over meerdere provincies.”

KAVB wil praten met Minnesma

De KAVB reageert verrast op de brandbrief van Urgenda. Voorzitter Jaap Bond geeft aan dat hij al langere tijd in gesprek wil komen met Minnesma en dat ook bij haar heeft aangegeven. Dit wilde hij al sinds de rol die Urgenda speelt in de kwestie Boterveen. Na deze brandbrief heeft Bond haar per mail nogmaals gevraagd om het gesprek met de sector aan te gaan. Bond geeft aan dat hij altijd dacht dat Minnesma ook open staat voor het verhaal van twee kanten; het verhaal van de kwekers dus.

Combinatie met groenbemesting

De KAVB-voorzitter vraagt zich af of Urgenda inmiddels een actiegroep is geworden die als doel heeft te procederen en te polariseren. Minnesma reactie op Nu.nl op het feit dat de bollenteelt in het Zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn (7e APN) als rustgewas wordt genoemd in combinatie met groenbemesting laat volgens Bond zien dat ze een reactie geeft die inhoudelijk in strijd is met de wetenschappelijke reden waarom dit zo in het 7e APN staat. Bond stelt haar per mail de vraag: “Schuift Urgenda de wetenschap inmiddels aan de kant als dat niet goed uitkomt met wat de leden willen?”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster