De provincie Utrecht doet de deur dicht voor sierteelt waarbij chemische gewasbescherming wordt gebruikt. Grondverhuur voor bollenteelt is nu ook uitgesloten. Woensdag 13 november nam Provinciale Staten de motie van GroenLinks, PvdA, Volt, D66, SP en de PvdD met het voorstel aan.
In de provinciale Omgevingsverordening regelt Utrecht welke typen bedrijven zijn toegestaan. In deze verordening is al geregeld dat de komst van nieuwe agrarische bedrijven uitgesloten is. Bestaande bedrijven mochten nog wel omschakelen naar een ander type bedrijf, zoals bijvoorbeeld een sierteeltbedrijf. Dat mag nog steeds, mits er geen chemie aan te pas komt. In Utrecht konden zich al geen nieuwe agrarische bedrijven meer vestigen. Bestaande bedrijven kunnen niet meer omschakelen naar gangbare sierteelt.
’Alleen ruimte zonder’
In de provincie Utrecht gaat het op dit moment volgens GroenLinks om een handjevol sierteeltbedrijven. Statenlid Ernst Hart van GroenLinks: „Maar landelijk groeit de sector. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen daarbij is slecht voor zowel volksgezondheid, natuur als milieu. Met het aangenomen voorstel is er alleen nog ruimte in de provincie Utrecht voor nieuwe sierteelt zonder gebruik van deze middelen.” GroenLinks wil alleen ruimte bieden aan biologische sierteeltbedrijven, laat de partij weten.
Blootstellingsonderzoek
De partij ondersteunde de motie met berichten uit 2018 en 2024 van het CBS over de toename van het bloembollenareaal, een publicatie van het RIVM over stapeling van zeer zorgwekkende stoffen (zzs) zonder verwijzing naar de agrarische sector en het blootstellingsonderzoek (OBO) van het RIVM uit 2019, waaruit blijkt dat stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen in de omgeving en in mensen worden teruggevonden. Uiteindelijk is de motie met 51% van de stemmen aangenomen. BBB, VVD, CDA, UtrechtNu! en PVV stemden tegen. De regel gaat in als de omgevingsvisie is aangepast. Utrecht past die visie voortdurend aan.