Vorige

Utrechts Landschap versterkt natuur met aanplant tienduizend bomen

Beeld
Renk Ruiter

Utrechts Landschap wil de natuur komend jaar met ruim tienduizend bomen versterken. Iedereen kan een steentje bijdragen door een boom of struik te doneren. Het groen wordt aangeplant in 25 natuurgebieden.

Met de donaties worden ook solitaire bomen geplant op buitenplaatsen en heesters om een bosrand te creëren tussen akkerland en bos. Daar bloeit de biodiversiteit enorm van op. Ook worden oude lanen verjongd en klimaatbestendig gemaakt.

Boswachter Maarten den Hartigh: „Veel oudere beuken lijden zwaar onder de lange, droge zomers. Lindes kunnen beter tegen droogte, dus nu vervangen we beuken soms door lindes of kastanjes. Zo ben je met een grotere soortenrijkdom klimaat- én toekomstbestendig.”

Soorten terugbrengen

Utrechts Landschap brengt soorten terug die nu op veel plekken niet aanwezig zijn, zoals de winterlinde, ratelpopulier en haagbeuk. Het voordeel van deze boomsoorten is dat hun bladeren goed verteren en daarmee de bodem verbeteren.

Daarnaast plant de natuurorganisatie bomen aan om historische parkbossen in ere te herstellen en om bos te realiseren op voormalige landbouwgronden. Ten slotte worden twee boomgaarden aangeplant met fruitbomen; de oogst dient als voedsel voor insecten en vogels.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster