Vrijdag 2 februari organiseerde Hogeschool Van Hall Larenstein een groot symposium. Hiermee vierde de school het 125-jarig bestaan van de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting. Zoals het een opleiding betaamt, werd de blik vooral op de toekomst gericht.
Op 22 november 1898 werd de Rijkstuinbouwwinterschool opgericht, de voorloper van de huidige hbo-opleiding Tuin- en Landschapsinrichting. Met het symposium ‘125 jaar Tuin- en Landschapsinrichting: duik in de toekomst’ vierden afgestudeerden, studenten, docenten en vakgenoten deze mijlpaal op vrijdag 2 februari.
Architectuurhistoricus Marinke Steenhuis sprak over de erfenis van 125 jaar tuin- en landschapsarchitectuur in Nederland. Zij en andere sprekers uit het vak zoals Sylvia Karres (Karres en Brands) en stedenbouwkundige Riek Bakker, belichtten de ontwikkeling van het vakgebied van de tuin- en landschapsinrichting vanuit een breed perspectief.
Vooruitblikken
Uiteraard blikten de sprekers ook uitgebreid vooruit. Elma van Boxel en Kristian Koreman van ZUS spraken over hun project Polderlab dat fungeert als plaats om op allerlei manieren aan de slag te gaan met het polderlandschap van de toekomst. Ook Larenstein-alumna en landschapsarchitect Hanna Prinssen wierp een blik in de toekomst, en wel heel toepasselijk, 125 jaar ver.

Dutch Design Week
Huidige studenten van de opleiding presenteerden hun bijdrage aan de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven. Daarvoor verbeeldden zij in verschillende teams het Nederland van over 125 jaar. Zij presenteerden de maquettes die zij hiervoor maakten op het symposium. De volgende dag waren deze ook te zien op de open dag, waar de toekomstige studenten van de opleiding hun opwachting maakten.