Vorige

Vaste plantenkweker Peter Heutinck overleden

Vaste plantenkweker Peter Heutinck is donderdagmorgen 30 november overleden op de leeftijd van 63 jaar. Heutinck runde samen met zijn broer Hemmie Kwekerij Heutinck in Borculo waar ze ’een unieke verzameling planten en mensen’ hebben, zoals Peter zelf twee jaar geleden in De Boomkwekerij omschreef.

Peter Heutinck begon als liefhebber van vaste planten voor de hobby met de teelt van vaste planten. In 1986 was de hobby dusdanig uit de hand gelopen dat hij besloot officieel een kwekerij op te zetten. Het eerste jaar deed hij dit alleen, het jaar erop kwam zijn broer Hemmie hem ondersteunen. Peter deed de teelt, Hemmie het kantoor.

De kwekerij is in Nederland uniek in zijn soort. Kwekerij Heutinck kweekt 6.000 soorten en is daarmee een echte sortimentskwekerij. Ze kweken op jaarbasis 8 miljoen potten, en zijn daarmee ook een kwekerij met een behoorlijke omvang. Een combinatie die niet vaak voorkomt.

Cultuurgroep

Heutinck was daarnaast ook vele jaren actief in het bestuur van de cultuurgroep Vaste Planten van LTO. Op 28 september dit jaar ontving hij het zilveren LTO Vaste Planten-speldje voor zijn waardevolle inbreng en de bijzondere manier waarop hij de vaste plantensector verrijkte met zijn bedrijf.

Heutinck was verantwoordelijk voor het aanjagen van de vaste planteninzending op de Floriade 2022. Hij zocht hiervoor het zeer uitgebreide sortiment bij elkaar. Ook was hij betrokken bij de organisatie van de ISU Summer Days 2022. Heutinck was daarnaast initiatiefnemer voor diverse studiegroepen in de vaste plantensector.

Verzamelaar

Hij omschreef zichzelf altijd als een kweker met de eigenschap van een postzegelverzamelaar. Heutinck was een gepassioneerd kweker met een grote liefde voor het sortiment. Daarnaast had hij een horend oor voor mensen, werd hij enthousiast als mensen vol energie ideeën bedachten en wist een aantal van die mensen onder de koepel van zijn bedrijf de ruimte te geven om die ideeën uit te voeren. „Ik verzamel mooie planten en mensen”, zei hij daarover zelf.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster