Vorige

Veel groene stoffen in toelatingsprocedure

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in april twee nieuwe stoffen op basis van micro-organismen positief beoordeeld. Hiermee komt de teller dit jaar op vijf nieuwe stoffen op basis van micro-organismen. Van de 29 nieuwe stoffen die momenteel worden beoordeeld, zijn er 20 ’groen’.

De 20 nieuwe ’groene’ stoffen betreffen 17 micro-organismen zoals bacteriën en 3 plantenextracten. Na een positieve concept-beoordeling gaat deze naar de andere beoordelingsautoriteiten van Europa. Uiteindelijk schrijft de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA de conclusie over de stof en besluit de Europese Commissie over definitieve goedkeuring. Onder dit besluit valt ook de erkenning als ‘laag-risicostof’.

Meer ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen

De stoffen vormen de basis voor het ontwikkelen van ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen. Zowel het Nederlandse, als het Europese beleid is gericht op verduurzaming. In de Europese gewasbeschermingsverordening is vastgelegd dat per stof één land de beoordeling doet, de andere Europese landen krijgen dan de gelegenheid op de resultaten te reageren. Met een speciaal Green Team heeft het Ctgb zich in ‘groene’ stoffen gespecialiseerd en krijgt het relatief veel dossiers voor zulke stoffen.

‘Groene’ stoffen en middelen zijn niet per definitie zonder risico voor mens, dier of milieu. Daarom moeten ze op hun veiligheid worden beoordeeld. Dat vraagt wel een andere aanpak dan bij de gangbare, chemische middelen. Veel van de gebruikelijke risico’s, studieprotocollen en beoordelingsmethodes zijn hier niet van toepassing. Om ‘groene’ stoffen efficiënt te kunnen beoordelen heeft het Ctgb in de EU onder andere voorgesteld om micro-organismen niet individueel maar geclusterd naar soort te beoordelen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster