Vorige

Verdachten aangehouden na brandstichting monumentale plataan

Tekst
Beeld
Stichting Wereldboom

De politie in Eindhoven heeft drie jongeren aangehouden op verdenking van het in brand steken van een monumentale plataan. De boom die meer dan 260 jaar oud is, is zwaar beschadigd door de brandstichting.

De brandstichting vond in de nacht van donderdag 28 op vrijdag 29 juli plaats in natuurgebied Het Wasven in Eindhoven. De brandstichting had lokaal grote impact en zorgde voor grote verontwaardiging en verdriet. De boom heeft een monumentale status vanwege zijn leeftijd en is onderdeel van Stichting Wereldboom.

Overleven

Na een inspectie door vier deskundigen, wordt de kans dat de boom kan overleven geschat op 30%. Of de boom het gaat redden, zal pas in het voorjaar van 2024 duidelijk zijn. Volgens beheerder Alfred van Kempen kan de plataan het eerste jaar nog wel overleven op het water dat ze op kan pompen, maar de vraag is of de boom ook weer kan groeien en nieuwe schors en takken aan kan maken.

Getuigenverklaringen

Mede dankzij de vele media-aandacht meldden zich een aantal getuigen. De recherche bestudeerde alle getuigenverklaringen en beschikbare aanwijzingen in het onderzoek. Daardoor kwamen al snel diverse verdachten in beeld.

Woensdagochtend werden drie verdachten aangehouden. Het gaat om twee verdachten uit Eindhoven van 16 en 18 jaar, en één 18-jarige verdachte uit Nuenen. Zij zitten vast en worden verhoord over hun rol en aandeel in deze zaak. Mogelijk volgen er nog meer aanhoudingen in dit onderzoek.

Crowdfunding

Er is een crowfunding-actie gestart om geld in te zamelen om alle schade te herstellen. In eerste instantie was het streefbedrag €5.000, maar inmiddels is dat verhoogd naar €10.000. De teller staat momenteel op bijna €9.000.

Iconische wilg Groningen

Eind mei werd in Groningen een iconische wilg in brand gestoken door onbekenden. Deze wilg was zo’n 150 jaar oud. Ook hier is de vraag of de boom het zal overleven. De brandweer heeft na de brand geprobeerd met bluswater de temperatuur in de boom omlaag te krijgen. In totaal is er 1500 liter water door de boom gepompt. De takken van de boom zijn uit voorzorg gekapt.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster