Vorige

‘Vergroenen steden kan risico op ziekten voor mensen via knaagdieren vergroten’

Beeld
Shutterstock

Marieke de Cock promoveert vrijdagmiddag 15 maart aan Wageningen Universiteit (WUR) met haar onderzoek naar de gevolgen van het vergroenen van steden op de knaagdierpopulatie en daarbij voorkomende ziekten voor mensen.

Wilde knaagdieren kunnen diverse zoönotische ziekteverwekkers naar mensen overdragen. Veranderingen in de stedelijke omgeving, zoals stedelijke vergroening, kunnen een effect hebben op knaagdierpopulaties en op de transmissie van knaagdier-overdraagbare ziekteverwekkers.

Promovendus Marieke de Cock heeft dit thema opgepakt, dat tot op heden nog niet goed is onderzocht. Zij heeft onderzoek gedaan naar de diversiteit van ziekteverwekkers in wilde knaagdieren en de mogelijke effecten van stedelijke vergroening op knaagdierpopulaties en op knaagdier-overdraagbare ziekteverwekkers.

„We vonden een hoge diversiteit aan ziekteverwekkers in knaagdieren, maar wel met een lage besmettingsgraad. Verder zagen we een relatie tussen een hoge mate van stedelijk groen en zowel een hogere dichtheid van knaagdieren als een hogere prevalentie van twee bacteriën die door vectoren (onder andere teken en vlooien) worden overgedragen. Afhankelijk van de menselijke blootstelling aan knaagdier-overdraagbare ziekteverwekkers kan deze hogere dichtheid van knaagdieren en de hogere prevalentie van ziekteverwekkers leiden tot een verhoogd ziekterisico voor mensen in een groenere stedelijke omgeving”, aldus WUR in een toelichting.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster