Vorige

Vergroening treintunnel Delft van start

Beeld
Guus Schoonewille

Donker Groen is deze week begonnen met de aanleg van het Van Leeuwenhoekpark in Delft. Dit park ligt bovenop de nieuwe spoortunnel en verkoelt de stad.

Frank van Vliet, wethouder Nieuw Delft, plantte zaterdag 27 augustus twee bomen. Hij kreeg daarbij hulp van vier kinderen uit Nieuw Delft.

Het Van Leeuwenhoekpark ligt bovenop de spoortunnel die in 2015 het spoorviaduct verving. Frank van Vliet, wethouder Nieuw Delft, plantte als startsein voor de aanleg twee bomen. „Waar het viaduct vroeger een barrière vormde tussen de Delftse wijken, zorgt het park op de tunnel straks voor verbinding. Bovendien zorgt het park voor de nodige vergroening en verkoeling.’’

Delftse grachtenstructuur

Baljon landschapsarchitecten heeft in samenwerking met de TU Delft het ontwerp gemaakt. Dat is gebaseerd op de Delftse grachtenstructuur, met haar lange waterlijnen en korte dwarsdoorsteken. Een licht slingerend pad loopt centraal door de groene en glooiende flanken van het park, waar je in het gras kunt liggen, picknicken of een balletje trappen. Het park wordt in totaal 600 m lang en gemiddeld 40 m breed.

Klimaatmodellen TU Delft

Baljon maakte voor het ontwerp gebruik van de kennis en klimaatmodellen van de TU Delft. Het park is dan ook volledig klimaatadaptief. Zo zijn de bomenrijen en de fontein zo geplaatst, dat ze de omgeving maximaal verkoelen. Door een innovatief waterbergingssysteem is het park berekend op zowel droge perioden als hevige regenbuien. Het park wordt in een aantal fasen aangelegd. Naar verwachting wordt het in 2027 opgeleverd.

Impressie van het toekomstige Van Leeuwenhoekpark door Baljon landschapsarchitecten.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster