Vorige

Vergroeningsgolf Tiel beste Groene Icoonproject 2023

Beeld
Provincie Gelderland/Rob Kleering

Van acht nieuwe groene icoonprojecten die Gelderland groener en beter bestand maken tegen extreem weer, is de Vergroeningsgolf in Tiel op 23 juni uitgeroepen tot winnaar. De provincie organiseerde dit jaar de 2e Challenge Groene Icoonprojecten, waarin inwoners, ondernemers en gemeenten uitgedaagd worden om een ontwerp en uitvoeringsplan te maken om versteend gebied te vergroenen.

Een onafhankelijke jury koos de acht beste plannen. Zij krijgen elk tot €100.000 om hun plan uit te voeren. De acht initiatieven gaan allemaal met hun plan aan de slag. De jury gaf de meeste punten aan de ‘Vergroeningsgolf in Tiel’. Op de tweede plek eindigde het Prins Clausplein in Dinxperlo en de Berkel in de Stad in Zutphen belandde op de derde plaats.

Het plan voor de Vergroeningsgolf ontstond vanuit de al eerder aangelegde vlindertuin van 2.300 m2 in het centrum van Tiel. Volgens wethouder Frank Groen, die verantwoordelijk is voor de herinrichting van de binnenstad, was in het begin niet iedereen enthousiast over de vlindertuin. ,,We moesten bezuinigen. Waarom gaven we dure bouwgrond weg voor een paar vlinders? Maar nu lopen er elke dag mensen door de tuin, van jong tot oud, en werken er elke zaterdag tientallen vrijwilligers. Er zijn kraamkamers voor vlinders en bij de zadenbibliotheek kunnen mensen zaden uit de vlindertuin krijgen om zelf in te zaaien.”

Nieuwe plantvakken

De bewoners gaan samen met de gemeente met het plan de Vergroeningsgolf nog verder stap verder. In het stadscentrum komen 96 nieuwe plantvakken met 25.000 planten die parkeerplaatsen gaan vervangen. Ook daar was niet iedereen blij mee, vertelt de wethouder. ,,Maar als je nu tegen een Tielenaar zegt: de plantvakken komen eruit te zien als de vlindertuin, dan heeft die meteen een beeld. Dat helpt. We willen als stad aantrekkelijk zijn. Dat doen we onder meer door groen in plaats van een aantal parkeerplaatsen.’’

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster