Vorige

Verhoging btw sierteelt van de baan

Beeld
Ron Barendse

De voorgestelde btw-verhoging van 9 naar 21 % op sierteeltproducten gaat niet door. Voor boomkwekerijproducten, bloemen, planten en bloembollen blijft voorlopig het lage btw-tarief gelden.

Diverse brancheorganisaties, waaronder VBN, VBW Royal FloraHolland, Plantion, VGB, Tuinbranche Nederland hebben in de afgelopen periode gelobbyd om de voorgestelde verhoging tegen te houden.

Een woordvoerder van de Koninklijke Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW): „We zijn nu enorm blij, omdat we in deze toch al moeilijke tijden dergelijke desastreuze ontwikkelingen echt niet kunnen gebruiken.” De brancheorganisatie gaat verder. „Helaas kunnen we niet achteroverleunen. Voor nu hebben we bereikt dat de btw niet verhoogd wordt, maar nog altijd ligt op het bord van het nieuwe kabinet de evaluatie van alle verlaagde btw-tarieven en dus ook die van sierteelt. Momenteel speelt dat geen rol in verkiezingsprogramma’s, maar ongetwijfeld gaat daarover in en door het nieuwe kabinet en de nieuwe Tweede Kamer gesproken worden. Dan moeten we weer volop aan de bak.”

Desastreuze gevolgen
Opeens en sneller dan verwacht speelde de afgelopen week het dossier btw-sierteelt weer in de politiek. VBW: „SP, D66 en Volt vonden de ’staatssteun op sierteelt’ in de vorm van verlaagde btw onderhand wel mooi geweest, deze zou wel afgeschaft mogen worden. Voor een deel is dit mogelijk verkiezingsretoriek, voor een deel partijstandpunt. Die partijen hebben in de afgelopen week daarom een amendement voorbereid en ingediend. In eerste instantie zou de Tweede Kamer daar donderdagmiddag over besluiten, uiteindelijk is dat donderdag in de late uurtjes gebeurd. En met als resultaat: stijging van btw op sierteelt gaat niet door.”

De afgelopen maanden heeft de sierteeltketen (veredelaars – kwekers – veilingen – groothandel – detailhandel) door de WUR (Wageningen University & Research) opnieuw een onderzoek laten uitvoeren naar het effect van een eventuele btw-verhoging. Berekend werd onder andere een omzetdaling in de detailhandel van €390 miljoen (ongeveer 12,5%), vele bedrijfsbeëindigingen en verlies van bijna 2.500 fulltimebanen in de sierteeltketen. Terwijl het effect op de overheidsfinanciën nogal gering is, waardoor een btw-verhoging op sierteelt in algemene zin niet zinvol is.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster