’Geneeskrachtige bomen’ is het thema van de Boom van het jaar 2022. Een jury heeft drie bomen genomineerd. Lezers van de vakbladen De Boomkwekerij en Tuin & Landschap kiezen welke van de genomineerden wordt uitgeroepen tot Boom van jaar.
Bij geneeskrachtige planten wordt vaak in eerste instantie aan kruiden gedacht, maar ook veel bomen hebben geneeskrachtige eigenschappen. Uit de brede selectie van geneeskrachtige bomen heeft een jury drie planten gekozen op basis van de thema-eigenschap, plantgezondheid en toepasbaarheid als laanboom en beschikbaarheid.
Ginkgo biloba geniet grote bekendheid als geneeskrachtige boom. Thee van de bladeren zouden helpen tegen dementie, de noten verbeteren de spijsvertering en versterken hart en longen en stomen met de bladeren werkt tegen astma, hoest en verkoudheid. De plant bevat tientallen flavonoïden als inhoudstoffen. Allen met hun eigen specifieke kenmerken en geneeskrachtige eigenschappen, maar het merendeel hebben vooral impact op het functioneren van de hersenen. Ginkgo verbetert het concentratievermogen en alertheid en het remt ouderdomskwalen die de hersenen aantasten zoals Alzheimer en Parkinson.
Salix alba is de producent van de basisstof van onze aspirine. Salicine is de werkzame stof van de pijnstiller zit in de bast van Salix alba. Al honderden jaren voor Christus was deze werking bekend en werd er op de wilgenbast gekauwd om koorts en ontstekingen te verminderen en werden omslagen van gebrande wilgenbladeren met rozenolie gebruikt tegen huidontstekingen. In 1830 werd salicine voor het eerst geïsoleerd uit de wilg en nog geen tien jaar later werd de stof commercieel geproduceerd uit Salix.
Hoewel Salix wel vooral bekend staat vanwege de werkzame stof salicine, bevat de boom ook nog andere inhoudsstoffen zoals fyto-oetrogenen. Deze bevinden zich in de mannelijke katjes en kunnen worden ingezet tegen rusteloosheid, angst en slapeloosheid en tegen baarmoederkrampen.
Tilia x europaea ’Pallida’ (Koningslinde). Tilia staat als sinds de middeleeuwen bekend als geneeskrachtige plant. Lindebloesemthee werd ingezet tegen verkoudheid en koorts. Lindebloesem bevat flavonoïden en slijmstoffen. De slijmstoffen kunnen hoest verlichten. Ook zou thee zweetdrijvend zijn, waardoor koorts en verkoudheid worden ’uitgezweet’. Daarnaast Tilia-bloesem kalmerend, kramsptillend en ontspannend. De bloesem wordt daarom toegevoegd aan meerdere theemengsels. De bladeren van Tilia werden vroeger en nog steeds aan vee gegeven tegen hoest.
Welke moet volgens u Boom van het jaar 2022 worden? Stemmen kan tot 25 maart. Breng hier uw stem uit.