Vorige

Verplichting bufferstroken jaar later van kracht

Tekst
Beeld
De Boomkwekerij

De maatregelen van bufferstroken en winterteelten zullen niet bij de komende jaarwisseling, maar per 1 januari 2024 ingaan. Dat laat minister Adema van LNV weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Als aanleiding voor het later in werking treden van de bepaling van mestvrije bufferstroken, geeft de minister aan dat voor het ingaan van de maatregel meer procedures nodig zijn. Daardoor is ingaan per 1 januari 2023 praktisch niet haalbaar.

Vanggewassen

De maatregel om op losse grondsoorten voor 1 oktober vanggewassen in te zaaien, zal ook pas per 2024 van kracht worden. Voor de voorlopige lijsten van toegestane vanggewassen en hiervan uitgezonderde winterteelten heeft de afgelopen periode een internetconsultatie gelopen. Minister Adema laat weten de reacties die hierop zijn gegeven, mee te nemen bij de definitieve uitwerking.

Wel spoort Adema de agrarische sector nadrukkelijk aan, daar waar mogelijk al wel aan de maatregel te voldoen: „De waterkwaliteit is zeker in de zand- en lössgebieden nog niet op orde. Verbetering van de waterkwaliteit blijft daar ook van groot belang.”

Gehoor aan oproep

LTO Nederland vroeg de minister samen met enkele andere organisaties al meermaals om uitstel van deze maatregelen. De organisaties, gezamenlijk ‘het consortium’ genoemd, geven aan blij te zijn dat er gehoor wordt gegeven aan hun oproep.

„Echter, de grote lijn van middelenbeleid en kalenderlandbouw is daarmee nog steeds niet van tafel”, laten zij weten op de site van LTO. „Het consortium blijft vasthouden aan het centraal stellen van bodem, gewas en het ondernemerschap van boer en tuinder om de doelen rondom grond- en oppervlaktewaterkwaliteit te behalen.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster