Vorige

Versterken van biodiversiteit langs infrastructuur

Beeld
Shutterstock

Netbeheerder Stedin heeft samen met Naturalis een lijst opgesteld met mogelijke infranatuurmaatregelen. Langs Nederlandse infrastructuur ligt een enorm potentieel om de biodiversiteit te versterken: terreinen langs spoorlijnen, snelwegen, waterwegen en hoogspanningsstations.

Stedin heeft een lijst opgesteld met mogelijke infranatuurmaatregelen voor ontwerp, bouw, aanpassingen aan areaal, infrastructuur en (natuur)beheer, om zo een overzicht te krijgen van acties die positieve impact hebben op biodiversiteit. Ecologen en biologen hebben deze maatregelenlijst aangevuld, door bij elke maatregel een inschatting te maken van de invloed op de Nederlandse biodiversiteit.

Poster en tabel

Alle acties die impact hebben, zijn overzichtelijk gemaakt in een poster. Aanvullend is er een tabel met do’s en dont’s voor de uitvoering, aanvullende informatie en de gemiddelde biodiversiteitscores.

De lijst is breed toepasbaar voor Stedin, Groene Netten en vele andere organisaties. „Het overzicht bestaat uit vijftig concrete natuurinclusieve maatregelen die we als organisaties kunnen implementeren op en rondom onze infrastructuur. Met de uitgebreide input die de ecologen en biologen hebben geleverd, inspireert de poster om de transitie naar een toekomstbestendige infranatuur te versnellen”, aldus Daan Helming, projectleider Ecologische Hoofdinfrastructuur van Groene Netten. 

Duurzaamheidsstrategie

In de nieuwe duurzaamheidsstrategie van Stedin wordt het onderwerp biodiversiteit een van de vier belangrijkste thema’s. „Omdat nationaal en wereldwijd biodiversiteit zwaar onder druk staat”, legt duurzaamheidsmanager Dirk Bijl de Vroe van Stedin uit. „De energietransitie, landbouwtransitie, de uitdagingen rond woningbouw en verdergaande verstedelijking, leggen steeds meer druk op beschikbare grond. Al deze transities vinden plaats in dezelfde fysiek ruimte.” 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster