Vorige

Vertrek voorzitter Egbert Roozen bij Koninklijke VHG

Beeld
Ralph Mens

Na 14 jaar nemen Koninklijke VHG en Egbert Roozen in goed overleg afscheid van elkaar. Roozen was sinds 2009 directeur van de VHG en vanaf medio 2021 ook voorzitter. Per 1 januari 2023 legt hij formeel zijn taken als voorzitter neer.

Vice-voorzitter John Koomen: „Wij zijn Egbert zeer erkentelijk voor wat hij heeft betekend voor onze vereniging en onze sector. Zijn inzet heeft ons veel gebracht, maar helaas scheiden onze wegen. Wij wensen Egbert veel succes in het vervolg van zijn loopbaan.”

Roozen heeft zich sinds zijn aantreden in 2009 met grote betrokkenheid ingezet voor de VHG. Bij zijn start als directeur begon de financiële en economische crisis ook in de groensector door te werken. In de jaren erna moest ook de brancheorganisatie flink inkrimpen. Tegelijk nam het aantal externe activiteiten en samenwerkingen enorm toe.

Handleidingen

Belangrijke mijlpaal was het verschijnen van de Handleiding De Levende Tuin in 2010. In 2014 werd het manifest De Nieuwe Levende Tuin gelanceerd, samen met NL Greenlabel. In 2015 verscheen de Handleiding Groene Schoolpleinen. In 2019 volgde de Handleiding Het Levende Gebouw en in 2020 de Handleiding Levende Openbare Ruimte.

Ed Nijpels ontvangt het eerste exemplaar van de VHG-Handleiding Het Levende Gebouw uit handen van VHG-directeur Egbert Roozen en conceptontwikkelaar Kim van der Leest. (Foto: VHG)

Future Green City

Een ander opvallend initiatief onder het directeurschap van Roozen was een samenwerking met Stadswerk om de beurs Future Green City op te zetten. Deze vond in 2015 en 2016 plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Later ging de samenwerking verder als Kennistheater, onder andere op Vakbeurs Openbare Ruimte.

In 2017 werden de eerste Meesterhoveniers erkend. In 2018 lanceerde Roozen namens de VHG de eerste Groene Hotspot in Houten, met toen nog Wellantcollege (nu Yuverta). Inmiddels zijn er verschillende Groene Hotspots door het land samen met diverse onderwijsinstellingen.

Domeinen

Ook in 2018 werd de verenigingsstructuur van VHG ingrijpend aangepast. Zo maakten de vakgroepen plaats voor domeinen: Particuliere tuin, Openbare ruimte en Gebouwgebonden groen. Kroon op het werk zag Roozen in de toekenning van de titel Koninklijk aan de VHG. Samen met het 100-jarig jubileum van VHG had 2020 een feestelijk jaar moeten worden, maar door corona gingen de festiviteiten dat jaar niet door.

Egbert Roozen en Rien van der Spek voor het nieuwe pand in Ede. Roozen volgde in 2021 Van der Spek op als voorzitter.

In 2021 verhuisde de VHG naar Ede, nadat het pand in Houten verkocht was. In juni dat jaar werd Roozen, naast directeur, ook voorzitter als opvolger van Rien van der Spek. In november dat jaar kwam het bericht dat het gehele bestuur onverwacht was afgetreden. Twee interim-managers namen de operationele zaken waar, terwijl een interim-bestuur werd benoemd. In juni 2022 werd Roozen als directeur opgevolgd door Marc van Rosmalen.

Vacature

Het bestuur van Koninklijke VHG start op korte termijn de procedure om te komen tot een nieuwe kandidaat voor het voorzitterschap. Het streven is dat begin 2023 de Ledenraad een besluit kan nemen over een nieuwe kandidaat en de vacature snel kan worden ingevuld.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster