Vorige

VHG en Cumela willen verbreding van subsidieregeling emissieloos bouwen

Tekst

VHG en Cumela willen dat de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt verbreed. Nu komen alleen bouwbedrijven voor de subsidieregeling in aanmerking.

De beschikbare subsidie voor de aanschaf en het ombouwen van bestaande machines is alleen bestemd voor in Nederland gevestigde bouw-gerelateerde bedrijven. In de praktijk betekent dit dat een gespecialiseerd groenbedrijf of hovenier deze subsidie niet kan aanvragen. De Groene Koers-organisatie, waar VHG partner van is, heeft hierover kritische vragen gesteld aan het ministerie.

Bedrag te laag

VHG pleit voor het verbreden van de regeling naar de groensector en cultuurtechniek. Ook is volgens VHG het beschikbare bedrag van €5 miljoen voor de aanschaf van nieuwe emissieloze machines te laag. „Ondernemers in onze branche hebben vooral behoefte aan een concrete bijdrage bij aanschaf en wellicht minder bij innovatiesubsidies. Een andere verdeling van de middelen is gewenst.”

Volgens de nu gepresenteerde plannen wordt tot en met 2030 €270 miljoen, van de totale €500 miljoen die voor de aanpak Stikstof gereserveerd is, aan de sector beschikbaar gesteld via de ‘Subsidie SEB’ (Schoon en Emissieloos Bouwen). In 2022 komt daarvan vooralsnog €20 miljoen beschikbaar; €5 miljoen voor de aanschaf van nieuwe zero-emissie machines, €5 miljoen voor het ombouwen van bestaande machines naar laag- of zero-emissie (retrofit). €10 miljoen is een innovatiesubsidie voor het ontwikkelen en beproeven van nieuwe technieken.

Subsidie-ongelijkheid

Ook Cumela is niet blij met de huidige opzet van de regeling. Volgens de brancheorganisatie voor groen, grond en infra is er sprake van ‘subsidie-ongelijkheid’, doordat er twee verschillende subsidieregelingen zijn voor de aanschaf van elektrisch materieel. Ook is er volgens Cumela veel te weinig geld beschikbaar om aan alle aanvragen te voldoen.

Voorzitter Wim van Mourik roept klimaatminister Rob Jetten en minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat op om een klein deel van het klimaatbudget direct in te zetten. „Veel bedrijven willen vergroenen. Maak dat mogelijk en voorkom dat er ongelijkheid ontstaat door het wel of niet kunnen meedoen aan deze subsidieloterij.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster