Het lukt niet om voor 1 juli een nieuwe cao voor de groensector af te sluiten. De looneis van de bonden en het loonbod van de werkgevers liggen te ver uit elkaar. Dat laat de VHG dinsdag weten.
Op woensdag 26 april zijn de cao-onderhandelingen van start gegaan. Sociale partners in de hoveniers- en groenvoorzieningssector (Koninklijke VHG, CNV Vakmensen en FNV Agrarisch & Groen) hebben bij die gelegenheid hun cao-voorstellen nader toegelicht. Daarnaast was er ruimte om verduidelijkende en verdiepende vragen te stellen.
Vervolgens hebben op 15 mei, 25 mei en 19 juni cao-overleggen plaatsgevonden. Deze zijn volgens de VHG constructief en prettig verlopen. Zo liggen er voorstellen om de seniorenregeling uit te breiden, en de huidige reiskostenvergoeding en de onderwijsvoorwaarden te verbeteren.
Looneis
Echter, qua loonbod en looneis liggen de partijen nog behoorlijk ver uit elkaar. Werkgevers hebben op eigen initiatief – buiten de bestaande cao-afspraken – de lonen per 1 februari verhoogd met 3%. Daarnaast ligt er een voorstel om de lonen per 1 september 2023 met 3% te verhogen en per 1 januari 2024 nogmaals met 3%.
Van 1 februari 2023 tot 1 februari 2024 betekent dat een totale loonstijging van 9%. Desondanks vinden de vakbonden dit loonbod te weinig. Dit betekent dat het niet gaat lukken om voor 1 juli een nieuwe cao af te sluiten.
Klankbordgroep
Op donderdag 7 september zullen de cao-onderhandelingen met de vakbonden worden voortgezet. In aanloop daar naartoe wordt ruggespraak gehouden met de klankbordgroep cao van Koninklijke VHG. Deze klankbordgroep bestaat uit circa dertig ondernemers uit alle domeinen van de VHG.